Raztezanje konja

Raztezanje konja

1899
0
SHARE

Za ogled originalnega besedila objavljenega v reviji Konji, v hrvaškem jeziku,  klikni tukaj.

Vaje raztezanja pri konju

Raztezanje pred in po delu.

S pravilnim in rednim izvajanjem vaj se povečata obseg in elastičnost gibov, lahkotnost gibanja, boljše so koordinacije gibov in delovne sposobnosti, znatno pa se zmanjša tveganje za poškodbe.

 

POMEMBNO: Nikoli ne smemo prekoračiti praga bolečine, vajo pa  moramo prekiniti takoj ob prvem znaku nelagodja.

Vaje raztezanja (stretching) so en način, ohranjanja dobre forme mišic in oblika preprečevanja poškodb. S pravilnimi in redno izpeljanimi vajami se kmalu vidijo pozitivni učinki: poveča se obseg in elastičnost gibov, lahkotnost gibanja, boljša je koordinacija gibanja in delovne značilnosti, opazno pa se zmanjša tudi tveganje za poškodbe. Da bi dosegli optimalne rezultate bi bilo potrebno delo, razgibavanje pred in po treningu.

 

Najprej ogrevanje

V kolikor vaje izvajamo pred delom je pomembno, da  konja pred razgibavanjem ogrevamo vsaj deset minut tako, da ga sprehajamo ali masiramo.  Med razgibavanjem prihaja do kontroliranega raztezanja mišic, pospešuje se prebava in poveča pretok krvi, boljša je preskrbljenost mišic s kisikom in hranljivimi snovmi. Tetive so konci mišic s katerimi so le te pritrjene na kosti. Ogrete in pripravljene mišice ščitijo tetive pred obremenitvijo in omogočajo sklepom in vezem  maksimalno gibanje. Tako pripravljene mišice opazno prej dosežejo delovno temperaturo. Z razgibavanjem mišic po treningu, se hitreje odstranijo odpadni produkti in mišice se kontrolirano in postopno hladijo brez nevarnosti nastajanja krčev.

Vaje razgibavanja se izvajajo za celotno telo in vse skupine mišic: glavo, vrat, hrbet, noge. Vaje delimo na aktivne in pasivne. Aktivne vaje spodbudijo konja, da sam izvede vajo – primer, iztegne vrat, za ponujenim priboljškom. Pri pasivni vaji pomagamo konju pri  izvajanju giba ali mu del telesa pridržimo v določenem položaju.

Pomembna je anatomija

Čeprav se zdi enostavno in nenevarno je pomembno, da  preden se odločimo uvesti vaje v vsakodnevni ritem, da  se seznanimo z osnovami anatomije in biomehaniko konja in se držimo pravil, da ne bi dosegli nasprotnega učinka in izzvali poškodbe. Namreč, nevarnost se pojavi, če ne spoštujemo anatomskih in fizioloških omejitev konjskega telesa in razgibavamo mišice, ki imajo ravno nasprotno nalogo, t.i. “antagoniste” (to so pač mišice ki imajo drugačne funkcije kot agonisti, premikajo del telesa ravno v nasprotno smer kot agonisti). Pomagajo nam knjige s podrobnimi opisi in fotografijami konjskega telesa ali izkušeni jahači, ki obvladajo tehniko razgibavanja.

istezanje

Pravila:

  • Vedno moramo vaditi s konjem ki smo ga predhodno ogreli.
  • Vaje je potrebno izvajati počasi in previdno.
  • Nikoli ne smemo preseči praga bolečine in vajo prekiniti ob prvem znaku nelagodja.
  • Vračanje dela telesa katerega raztezamo v prvoten položaj je potrebno izvajati počasi.
  • Ob vaji ne sme niti konj niti oseba, ki vajo izvaja občutiti napora ali bolečine, če se pojavijo znaki napora ali bolečine, vajo izvajamo napačno.
  • Raztezanje je potrebno začeti z lahkimi vajami, in nadaljevati z zahtevnejšimi.
  • Isto vajo je potrebno ponoviti dva do pet krat, a v enem položaju je potrebno zdržati vsaj pet do 15 sekund.

Razgibavanje vrata

 

Postavite se pred konja in mu ponudite poslastico, tako da mora iztegniti glavo in vrat proti vam. Poslastica naj bo v višini vihra. Zadržite konja v tem položaju pet do deset sekund. Vajo ponovite pet krat.

Napisala: Deana Basar, dr. vet. med.

Prevedla: Tanja Balajc

BREZ KOMENTARJEV