Z matičnimi celicami lahko že danes pomagate svojemu konju

Z matičnimi celicami lahko že danes pomagate svojemu konju

2723
0
SHARE

Lastniki konj se pogosto srečujejo s poškodbami nog njihovih štirinožnih prijateljev. Predvsem pri športnih konjih so pogoste poškodbe tetiv, prav tako pa se pogosto tudi pri konjih pojavljajo vnetja sklepov. Poškodbe tetiv pri športnih konjih predstavljajo veliko težavo in pogosto vodijo v prenehanje športnega udejstvovanja, vnetja sklepov pa so kronične, dolgotrajne bolezni, ki lahko postanejo tako hude, da je potrebno konja včasih celo uspavati. Zdravljenja poškodb tetiv so dolgotrajna, posebna težava pa je, da se po dolgotrajnem zdravljenju tetive običajno zacelijo z brazgotino, ki onemogoča normalno gibljivost poškodovanega sklepa, zaradi česar se konj ne more več športno udejstvovati. A v zadnjih letih se je pojavila nova rešitev – zdralvjenje z matičnimi celicami.

Poškodbe tetiv in sklepov pri konjih so zelo pogoste, dosedanje terapije pa služijo zgolj lajšanju simptomov.

Bralci ste zagotovo že kaj slišali o matičnih celicah, najverjetneje v povezavi s shranjevanjem matičnih celic iz popkovne krvi pri novorojenčkih. O matičnih celicah se veliko govori predvsem v povezavi z zdravljenjem pri ljudeh, a matične celice imajo tudi živali, in veterinarji lahko že danes uporabljajo matične celice za zdravljenje nekaterih bolezni.

A kaj sploh so matične celice? To so celice, ki se lahko neomejeno delijo in se lahko razvijejo v različne tipe celic kot so hrustančne, kostne, mišične, živčne in druge celice, ki jih najdemo v človeškem ali živalskem telesu. Matične celice so najprej odkrili v zelo majhnih zarodkih, kjer so osnova za razvoj celotnega zarodka. Zaradi tega so jim tudi dali ime matične, saj se iz nekaj matičnih celic zelo majhnega zarodka razvije celoten človek ali žival, z vsemi različnimi in zapleteno sestavljenimi tkivi in organi. Vendar pa najdemo matične celice tudi v različnih organih in tkivih pri odraslih živalih in te lahko že danes uporabimo za zdravljenje. Veliko matičnih celic je v maščobnem tkivu. To tkivo se nahaja tik pod kožo, zato enostavno pridemo do njega, pa tudi prav noben konj ne bo pogrešal majhnega koščka maščobe, ki mu ga odvzamemo zato, da pridobimo matične celice, saj je dovolj že pol čajne žličke maščobe.

Matične celice pridobimo iz majhnega koščka maščobnega tkiva, ki ga veterinar odvzame s preprostim postopkom.

V Sloveniji smo v preteklih letih samostojno razvili uporabo matičnih celic za zdravljenje sklepnih težav pri konjih in psih in bili med prvimi na svetu, ki smo metodo zdravljenja z matičnimi celicami pripeljali do štirinožnih pacientov. Metodo so razvili strokovnjaki na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, zdaj pa z njo zdravijo preko podjetja Animacel.

Matične celice ponujajo povsem nov pristop k odpravljanju tovrstnih težav in so, kot kažejo tako izkušnje slovenskih znanstvenikov kot izkušnje redkih podobnih laboratorijev v svetu, zelo uspešna in dejansko prva metoda, ki omogoča dolgotrajno ozdravitev pri vnetjih sklepov, pri poškodbah tetiv pa močno pospešijo zdravljenje ter preprečijo nastajanje velikih brazgotin na poškodovanih tetivah.

Sam postopek zdravljenja z matičnimi celicami je hiter in enostaven za konjskega pacienta. Obolelemu ali poškodovanemu konju veterinar v narkozi odvzame majhen košček maščobe iz podkožja in nato ranico zašije z enim ali dvema šivoma. Košček maščobe se takoj po odvzemu v posebni transportni tekočini prenese v laboratorij. V laboratoriju nato iz maščobe strokovnjaki izolirajo matične celice in jih v posebni tekočini gojijo. Iz nekaj tisoč matičnih celic, ki se nahajajo v majhnem odvzetem koščku maščobe v desetih do 14 dneh pridobijo več milijonov celic, ki so nato pripravljene za zdravljenje. V laboratoriju celice zopet pripravijo za zdravljenje in jih v injekciji dostavijo veterinarju, ta pa jih nato vbrizga konju v oboleli sklep ali poškodovano tetivo.

V Sloveniji je že nekaj let v uporabi zdravljenje z matičnimi celicami za konje z ortopedskimi težavami.

V majhnem koščku tkiva, ki ga odvzamemo konju, je dovolj celic, da jih lahko shranimo tudi za morebitno kasnejše zdravljenje. Celice po posebnem postopku lahko zamrznemo, zmrznjene celice pa se lahko hrani tudi več desetletij za morebitno ponovno zdravljenje, če bi se podobne težave pojavile pri konjskem pacientu še na kakšnem drugem sklepu ali bi se poškodovala še kakšna druga (ali ponovno ista) tetiva. Sam proces celjenja traja nekaj časa, a pogosto se prvi znaki izboljšanja pri vnetjih sklepov pokažejo že kakšen mesec po zdravljenju, pri večini konjev s takšnim obolenjem pa pride do občutnega izboljšanja po približno treh mesecih.

Da bi še olajšali zdravljenje konjev z matičnimi celicami, in ker so strokovnjaki prepričani, da bo z razvojem v prihodnjih letih poleg zdravljenja sklepnih obolenjin tetiv mogoče zdraviti še številne druge bolezni, imajo lastniki konj zdaj tudi možnost shranjevanja matičnih celic. Košček maščobe za pridobitev matičnih celic lahko vaš veterinar konju odvzame ob katerikoli rutinski operaciji (kastraciji ali kakršnikoli drugi rutinski operaciji). Iz tega koščka maščobe se v laboratoriju osamijo matične celice, ki se jih nato shrani za kasnejšo uporabo. Čeprav se nam to pri mlademu, zdravemu konju morda ne zdi pomembno, je to lahko v prihodnosti zelo pomembno za zdravje vašega štirinožnega prijatelja. Če konjske matične celice shranimo, zaradi tega ne bo potrebna posebna operacija za odvzem matičnih celic, ko bo konj zbolel ali se poškodoval. Poleg tega so matične celice pri mlajših živalih bolj številne, se hitreje delijo in imajo nekoliko boljše sposobnosti zdravljenja (čeprav so tudi matične celice starejših živali še vedno povsem učinkovite), predvsem pa je to lahko pomembno pri športnih konjih, pri katerih je zelo pomembno, da se zdralvjenje začne čimprej po poškodbi. S shranjenimi matičnimi celicami lahko tako začnemo zdraviti v dveh ali treh dneh po poškodbi, brez čakanja na namnožitev matičnih celic.

Jubioloso, eden prvih pacientov v Sloveniji, po uspešnem zdravljenju z matičnimi celicami nima več težav s tetivami in sklepi.

S to novo metodo zdravljenja so v podjetju Animacel zdravili že več kot 50 konjev in več kot 200 psov, njihovo revolucionarno metodo zdravljenja pa so sprejeli tudi v tujini, kjer že sodelujejo s klinikami za zdravljenje konj v Avstriji in Nemčiji. Lastniki konj, ki smo jih do sedaj zdravili poročajo o občutnem izboljšanju in so z metodo nadvse zadovoljni, uspešnost zdravljenj pa potrjujejo tudi klinilni pregledi veterinarjev, ki lahko izboljšanje objektivno ocenijo. Z matičnim celicami konje v Sloveniji zdravi že več veterinarjev, zato lahko o tem zdravljenju povprašate svojega veterinarja, ali pa stopite v stik s podjetjem Animacel (www.animacel.com; elektronski naslov info@animacel.com), kjer vam bodo njihovi strokovnjaki z veseljem postregli z dodatnimi informacijami in vas seznanili s podrobnostmi zdravljenja.

*** Vsebina članka vsebuje in predstavlja del ponudbe podjetja Animacel. ***

BREZ KOMENTARJEV