101 stvar o reiningu

101 stvar o reiningu

2224
0
SHARE

Vse, kar ste želeli vedeti o reiningu in še več

Imenujemo ga tudi dresura v western jahanju. Kot pri angleški dresuri jezdec vodi zbranega konja skozi predpisan vzorec, medtem ko se ocenjuje lahkotnost, kontrola, obnašanje in finesa izvedbe. Kakorkoli že, vsa podobnost se konča pri tem. Kajti dresura je počasna in časovno omejena, reining pa je ježa v hitrem tempu, polna eksplozivnih galopov, energičnih ustavljanj in vrtoglavih spino{+++}v.

trenutuek spina

Kaj je reining?

Nastal je med povsem navadnimi delovnimi ranč konji, ki so vsakodnevne naloge opravljali z lahkimi, okretnimi nogami in so za usmerjanje potrebovali le lahen namig vajeti. Ponosni na svoje jezdne konje so kavboji ob druženju izzivali drug drugega, da bi videli, katerega konj se močneje ustavi, drsi dlje in obrača hitreje. In na tak način so se začela tekmovanja.

Danes je reining tekmovanje, v katerem se prikazujejo enake atletske sposobnosti konj kot nekdaj, zdaj pod strogim sodniškim očesom in v mejah tekmovalne arene. Vsak jezdec in konj prikažeta določen vzorec iz pravilnika, ki ga mora jezdec znati na pamet. Na NRHA (National Reining Horse Association) tekmovanjih mora tekmovalec odjezditi enega od desetih, na AQHA tekmovanjih pa enega od enajstih uradnih vzorcev. Vsak od njih vsebuje obrate- spine za 360 stopinj, letečo menjavo galopa, majhen in počasen krog, velik in hiter krog, rollback in sliding stop. Jezdec in konj morata izvesti zahtevane manevre tekoče in natančno, v kontrolirani, predpisani hitrosti.

sliding stop v razredu open

Kako si beležiti točke?

Najboljša predstavitev je tista, ki se zdi povsem lahka, nenaporna, kombinirana s tehničnimi in stilskimi elementi. Sodnik ocenjuje vsak delček vzorca od trenutka ko konj pride v areno pa do zaključka zadnjega manevra.

Vsak jezdec pride v areno z začetno vsoto 70 točk, kar predstavlja povprečno predstavitev. Sodnik potem dodaja in odvzema točke med samo izvedbo. Vsak vzorec ima sedem do osem manevrov, izvedbo vsakega se oceni z od –1,5 (ekstremno slabo) do + 1,5 (izvrstno), z razponom po pol točke. Točke se dodajajo glede na zahtevnost in spretnost v izvedbi, odvzemajo pa pri izgubi kontrole nad konjem ali pri odstopanjih od predpisane poti vzorca. Sodnik ne doda ali odvzame točke če gre za enostavno, korektno, povprečno izvedbo.

Primeri napak, kjer bo sodnik odvzel točke:

  • Če začnete ali izvajate kroge z napačno vodilno nogo.
  • Če začnete izvajati manever krog ali rollback v kasu.
  • Če naredite preveč ali premalo obrata v spinu.
  • Če se jezdecu ne posreči obdržati minimalno 6 metrov razdalje od zida ali ograje pri izvedbi stopa ali/in rollbacka.

Možnosti, da ostanete brez točk, je veliko. Naštejmo jih samo nekaj:

V kolikor jezdec ne zaključi vzorca kot je predpisano ali pa ne izvede manevrov v predpisanem vrstnem redu.
Če jezdec drži vajeti z več kot kazalcem med vajetima.
Če se konj upira ali zavrača izvajanje vzorca.
Več kot četrt kroga preveč pri spinu.
Padec konja ali jezdeca na tla.
Težave z opremo, ki povzročijo zamudo pri izvedbi vzorca, vključno s padcem vajeti, da se konec dotakne tal.

Še nekaj stvari, ki vas lahko stanejo od dveh do pet kazenskih točk.

Vzpodbujanje konja z ostrogami pred podprsnico.
Uporaba katerekoli roke za ustrahovanje konja.
Prijemanje sedla s katerokoli roko.
Očitna neposlušnost vključno z brcanjem, ritanjem, grizenjem, vzpenjanjem, mačjim hrbtom.
Padanje iz predpisanega hoda.
Če »zamrznete« pri spinu ali rollbacku.

Napake, ki vas sicer ne stanejo uvrstitve (niso razlog za diskvalifikacijo), vam pa občutno zmanjšajo seštevek točk vključujejo:

Pretirano odpiranje ust ob nošenju brzde.
Pretirano »nameščanje« brzde, odpiranje ust ali dviganje glave pri ustavljanju.
Pomanjkanje voljnega in ravnega ustavljanja z zadnjimi nogami, odskakovanje ali ustavljanje postrani.
Upiranje spremembi vodilne noge.
Spotikanje.
Odstopanje (back) postrani.
»Izguba« stremena.

 

trenutek spina

Zakaj ni tisti res hitri konj zmagal?

Na reining tekmovanjih ni nič nenavadnega, da se gledalci izredno navdušijo nad eksplozivnimi ustavljanji in super hitrimi spini. Čeprav takšni nastopajoči včasih tudi zmagajo, pa se lahko dostikrat le zamišljeno praskate po glavi, sprašujoč se, zakaj vaš favorit ni dobil boljše ocene.

Ne pozabite, sodnik ocenjuje celoten nastop. Tudi če ima konj čudovito, dolgo drseče ustavljanje, lahko na primer izgubi točke pri slabo kontroliranem galopu v krogih.

Vsak lahko najde sebi primeren razred

NRHA ponuja veliko nivojev v tekmovalnih razredih in tekmovanjih, za izkušene mačke, profesionalce, pa tudi za popolne začetnike, mladino in celo otroke. Najbolj zanimiva in prisrčno sprejeta pa so tekmovanja, na katerih se tekmovalci s svojimi konji šele uvajajo v ta šport. Čeprav niso uradno priznana in točkovana tekmovanja, so t. i. »bolj zeleni od trave« (»greener than grass«) razredi imeniten način za ognjeni krst pred resnejšimi tekmovanji. Tudi ti razredi so razdeljeni na skupine, kjer je v nekih dovoljeno izvajati vzorec v kasu, v drugih pa je predpisan samo en spin in nič drsečega ustavljanja.

 

sliding stop v kategoriji 13 let in manj

Ni enostavno, je pa zabavno.

Tako kot dresura je tudi reining izziv. Že za povsem povprečno oceno 70 je potrebno veliko ur treninga in precej izkušenosti ter znanja. Najboljše pri vsem tem pa je, da je to čudovita disciplina za oba, jezdeca in konja. S skupnim delom postaneta oba bolj spretna in vsestranska, kar jima vsekakor pomaga tudi pri drugih disciplinah. Ne verjamete? Zmagovalec FEI Reining World Mastersa 2004, Matt Dillon Dun It z jezdecem Toddom Crawfordom je na AQHA World Showu 2005 s svojim nastopom v disciplini senior working cow horse (disciplina za 6 let in starejše konje, sestavljena iz »suhega dela«, podobnega reiningu in dela z živino) dobesedno vzel dah gledalcem, sodnikom in komentatorjem, ter, seveda, osvojil prvo mesto. Za nastop v tej disciplini pa sta trenirala samo šest mesecev.

Freestyle reining

Izvaja se po prostem programu ob izbrani glasbi, zato se pogosto primerja s prostim programom pri drsanju na ledu. Tekmovalni par je najpogosteje oblečen v kostum, dovoljeni pa so tudi pripomočki ali celo statisti pri nastopanju. Nič nenavadnega pa ni videti konja nastopati brez brzde. Sam nastop ni predpisan z vzorcem, izvesti pa je treba minimalno štiri zaporedne spine v levo in desno, najmanj tri ustavljanja in najmanj eno menjavo galopa na vsako stran.

Dodatni manevri kot je rollback, odstopanje, različne hitrosti galopa, pa tudi takšni, ki jih drugače ne vidimo pri reiningu, npr. hoja postrani (sidepasss), so dovoljeni pri svobodnem slogu reininga. Nastop mora trajati 4 minute.

Pri takšnih tekmovanjih ima dosti besede pri ocenjevanju tudi publika. Sodnik sicer ocenjuje izvedbo in umetniški vtis, svoje pa povedo tudi »aplavz-metri«, zato nastopajoči, ki mu najbolje uspe dvigniti gledalce na noge, ponavadi tudi zmaga.

sliding stop v razredu open

Bi si želeli ogledati zmagovalni tek?!

Če bi želeli videti, kaj reining pravzaprav je, si lahko preko svetovnega spleta ogledate nastop Shawna Flaride in Wimpys Little Step. Na NRHA Futurity 2002 sta za izvedbo vzorca št. 4 od enega izmed petih sodnikov dobila celo 78,5 točk, skupni seštevek pa je znašal 233 točk. (Pet sodnikov, 78,5; 78; 78; 77; 75,5 točk, najvišja in najnižja se odvzameta, seštevek srednjih treh je 223 točk!) Obiščite www.wimpyslittlestep.com in se prepričajte.

www.euroreining.com pa je »evropska« spletna stran za ljubitelje reininga, tu vsekakor poiščite posnetka nastopov Kelly Zveiffel in Master Snapperja, evropskega tandema, ki je v zibelki reininga, v ZDA, na NRHA derbiju v Oklahomi 2006, pometel z vso (moško) konkurenco!

Ljubitelji freestyle reininga pa si vsekakor morate ogledati posnetek Stacy Westfall in Can Can Leno na www.westfallhorsemanship.com .

Prirejeno po: AQHJ

BREZ KOMENTARJEV