Brez kopita ni konja!

Brez kopita ni konja!

4273
0
SHARE

Brez kopita ni konja. Vsi vemo, da je redna in pravilna skrb za kopita ključna za dolgoročno zdravje naših konj. Vprašanje je, ali smo med delom s kopiti dovolj pazljivi in ali se trudimo, da bi izkušnjo naredili čim bolj prijetno za konja. Pričujoče besedilo opisuje varno in pravilno rokovanje s kopiti in nudi namige, kako si pomagati, kadar imate opravka s konjem, ki ne mara dvigovati in držati nog.

Foto: Špela
Foto: Špela

Začetek s pravo nogo

Skozi čas je bil edina konjeva obramba beg pred nevarnostjo. S tem, ko mu dvignete nogo s tal in s tem zahtevate, da lovi ravnotežje na treh, mu onemogočite,da bi se branil pred potencialno nevarnostjo. Zato ni čudno, če je konju neprijetno, ko šele začenjate z dvigovanjem nog. Lahko smo veseli, da sčasoma, s pravilnim pristopom seveda, začnejo sprejemati dvigovanje in držanje nog kot povsem vsakdanji del svojega življenja.

Mark Rashid pravi, da glavno vlogo pri navajanju konja na dvigovanje in držanje nog, igra pravi pristop. Če h konju pristopimo z odnosom v stilu »kako ti lahko pomagam razumeti, kaj hočem« bo odziv precej drugačen, kot če se mu približamo z mislijo: »kako te lahko pripravim, da boš naredil, kar hočem«. Če vam uspe vedno, kadar delate s konjem, imeti pravi odnos do konj in do dela, bo delo veliko lažje in rezultati veliko hitrejši in boljši.

Ocenjevanje situacije

To, da je konj odrasel, še ne pomeni, da je navajen dvigovanja in držanja nog. Še slabše je, če so ga dvigovanja in držanja nog »učili« na grob in neprimeren način in mu zaradi tega vsako delo s kopiti predstavlja slabo izkušnjo.

Če konja ne poznate, začnite na začetku in ugotovite, v kolikšni meri je konj seznanjen z delom z nogami in kopiti. Ko ugotovite, koliko konj zna in na kakšen način sprejema dvigovanje in držanje nog, boste vedeli, kje nadaljevati, če se sčasoma pokažejo pomanjkljivosti v njegovem znanju ali sprejemanju dvigovanja in držanja nog ter kovanja.

Ne pozabite, da je vaša varnost najpomembnejša. Če se kdaj znajdete v situaciji, ko vas je strah, ali čutite, da se v njej ne boste najbolje znašli, se ustavite in poiščite pomoč pri strokovno usposobljenem človeku.

DELO S KOPITI

Konja lahko prosimo, naj dvigne nogo na več načinov. Spodaj je opisan eden od načinov, ki jih Mark Rashid priporoča za mlade in odrasle konje.

Zapomnite si, da končnega cilja ni treba doseči v eni uri… ali v enem dnevu. Še posebej pri mladih konjih je priporočljivo, da učenje razdelite na kratke, lahko razumljive vaje, ki naj se vedno končajo s pozitivnim vtisom.

Če želite dvigniti na primer levo prednjo nogo, se bočno postavite ob konjevo plečko tako, da ste obrnjeni proti konjevemu repu. S prsti leve roke drsite po piščali istočasno nežno pritisnite s komolcem na zunanjo stran konjeve noge (malo njegovim kolenom). S tem konju sporočite, da želite, da razbremeni nogo. V trenutku, ko konj razbremeni nogo, popustite pritisk na nogo in umaknite roko. To naredite nekajkrat zaporedoma na vseh štirih nogah, da bo konju jasno, kaj želite od njega.

Naslednji korak je, da konja prosite, naj nogo tudi dvigne s tal, a ne bodite nestrpni! Za začetek je dovolj, če konj dvigne nogo za centimeter in pol. Pazite, da nogo nežno spustite na tla, še preden jo konj spusti sam.

Ko konja ponovno prosite, naj dvigne nogo, ga ne zgrabite za nogo z vso močjo. Raje, kot da nogo močno držite pri kopitu ali biclju, kopito le naslonite na svojo dlan. Konj, ki se šele uči dvigovati noge, lahko da bo čutil potrebo, da nogo premakne. Ni nujno, da bo hotel nogo umakniti iz prijema, lahko da le poskuša ugotoviti, kaj želite od njega in kako naj to naredi. Če je kopito le naslonjeno v vašo dlan, lahko spremljate konjevo gibanje.

Enak prijem deluje tudi pri konjih, ki brcajo. “Ker ni ničesar, čemur bi se moral konj upirati (trdnega prijema, stiskanja…), konj običajno po nekaj minutah neha brcati.

Šele ko konj normalno sprejema dvigovanje nog in razume, kaj želite od njega, lahko postopoma noge dvigate višje in za daljši čas.

Najprej varnost

Ko se konj navadi na dvigovanje nog je čas, da ga navadite na kovača. Ker se konj zanaša na stalnost in ponavljajoče se gibe in dogodke, boste konju, kovaču in sebi neznansko olajšali delo, če boste s konjevimi nogami že od vsega začetka rokovali tako, kot bo kasneje kovač.

Kot vsaka nova veščina, je tudi držanje noge v različnih položajih lahko na začetku težavno, zato dajte sebi in konju čas in dobri rezultati ne bodo izostali.

Izplača se, če si priskrbite poceni zaščitne hlače (chaps-e), kadar delate s konjevimi kopiti. Ne samo zato, da se zaščitite pred odrgninami in praskami, ampak se bo konj tako navadil na chaps-e, ki jih uporablja kovač. »Konj je lahko popolnoma miren in zadovoljen, ko mu dvigujete noge, ampak če bo na kovaču prvič v življenju videl chaps-e , se lahko zgodi, dda mu bo nelagodno,« pravi Rashid. »Če jih nosite že vi, kadar se ukvarjate s konjem, se bo konj navadil na izgled, vonj, zvok in občutek usnja na svojih nogah«.

Gary Mucilli, priznan kovač v Coloradu, verjame, da doslednost in stalnost pomagata konju. » Pogosto vidim lastnike konj, ki nogo svojega konja z eno roko držijo pri biclju, z drugo pa poskušajo očistiti kopito. Kopito dobesedno visi v zraku, brez kakršne koli opore, zaradi česar lahko konj postane nemiren”.

Preden kovač začne delo s konjem, se pogovorite z njim. Če imate kakšno posebno tehniko za dvigovanje nog, mu to povejte. Povejte mu tudi, če je vaš konj navajen, da mu noge dvigujete v določenem zaporedju. Če je le mogoče, moramo biti pri delu s konjem dosledni in stalni. To veliko pripomore k mirnosti konja in njegovi pripravljenosti na sodelovanje.

Prednje noge

Nežno potegnite nogo navzven in jo namestite med svoja pripognjena kolena. Tako boste kopito držali dovolj trdno, da ga lahko očistite, konj pa se bo počutil varno zaradi uravnotežene stoje.

Če vam fizične omejitve onemogočajo, da bi nogo držali med koleni, jo položite tako, da spodnji del noge in kopito počivata na vašem stegnu, na ta način ima konj več opore, vi pa stabilnejši prijem. Pazite, da s tisto noga, ki jo imate najbližje konju, ne stojite na mestu, kamor bi stopil konj, če bi, na primer v primeru, da se prestraši, spustil nogo na tla.

Zadnje noge

Konju dvignite nogo, kopito naj počiva na vaši dlani. Ko držite kopito, stopite korak naprej, tako zelo nežno potegnete konjevo nogo malenkost nazaj. Nogo zopet položite na zgornji del stegna za boljšo oporo in prijem.

ABC čiščenja

Kopita lahko očistite s kakršnim koli klinom za kopita, res pa je, da je kvaliteta odvisna od cene. Še najbolj je priročna različica, na kateri sta združena klin in ščetka za kopita. Čistiti začnite pri peti in nadaljujte proti sprednjemu delu kopita. Ne pozabite na brazde ob žabici. Ko končate s čiščenjem s klinom, kopito še dobro skrtačite.

Pomoč pri težavnih konjih

Prijatelj stopi do tebe in te prosi, da dvigneš nogo. V trenutku zgrabi tvojo nogo in jo začne vleči na vse strani, ti pa loviš ravnotežje in se trudiš, da ne bi padel. Kaj bi si mislili o takšni izkušnji? Najbrž ne kaj prijetnega.

Konj najverjetneje gleda na delo s kopiti na podoben način.

Večina konj, ki imajo težave z dviganjem nog, je bilo treniranih na enak način,« pravi Rashid. »Človek, ki jih je učil, je to počel tako, da zahteval od konja, da drži nogo v zrak, čeprav le-ta ni razumel, kaj se pričakuje od njega. Posledično se je konj začel upirati vsakič, ko mu je kdo poskušal dvigniti nogo«.

Tule je nekaj namigov, kako sodelovati s konjem, ne pa se z njim prerekati.

Pri nekaterih starejših konjih lahko opazite, da poskušajo prenesti težo na nogo, ki jo poskušate dvigniti. »Če želijo prenesti težo na to nogo, jim lahko pri tem pomagamo,« pravi Rashid. Na primer, da želite dvigniti konjevo levo zadnjo nogo, on pa nanjo prenese vso težo, ga nežno primite za rep in ga rahlo potegnite proti sebi. To konju pokvari ravnotežje in težo bo moral prenesti tudi na desno nogo, da bo lahko popravil stojo. “
Ko to ponovite trikrat ali štirikrat, bo konj nehal prenašati težo na nogo, ki jo želite dvigniti. Potem, ko ugotovi, da nima popolnega nadzora nad situacijo, tega ne počne več.«

Kaj če vaš konj pridno dvigne nogo, ampak se upira, ko je treba nogo postaviti v položaj za kovanje ali čiščenje kopit? “S tem, ko potegnemo nogo navzven, povzročimo nenaravno raztegovanje vezi in mišic, kar je za mladega, neizkušenega konja lahko strašljiv občutek. Zato nadaljujte počasi in mu dovolite, da se na nove občutke navadi tekom nekaj dni.

Še en vzrok za konjevo »nesodelovanje« je lahko bolečina. »Še posebej, če gre za konja, ki ni nikoli delal težav pri čiščenju kopit, potem pa se naenkrat pojavijo težave, bi gotovo najprej poklical kiropraktika, da pregleda ramena, kolke, kolena in skočne sklepe,« pravi Rashid.

Za stranke, ki imajo konje z artritisom ali laminitisom, Mucilli priporoča, da zgradijo trden oder in konja naučijo, da stoji na njem. Pri tako dvignjenem konju lahko kovač opravi večino dela brez obremenjevanja konjevih obolelih sklepov. To je lahko v veliko pomoč konju, ki ga bolijo noge.

Korak v pravo smer

Pri delu s konjevimi nogami in kopiti velja enako pravilo, kot pri vsem ostalem, kar počnemo s konji: bolj počasni in potrpežljivi smo, hitrejši in boljši bodo rezultati in krajša pot do cilja: pomagati konju, da bo imel do konca življenja pozitiven odnos do kovanja in čiščenja nog.

TEŽAVE S KOPITI

Medtem, ko čistite kopita, preglejte vsako kopito posebej, če opazite kakšne nepravilnosti. Tu jih je nekaj, ki jih najpogosteje srečujemo. Kadar ste v dvomih, se posvetujte s svojim kovačem in veterinarjem.

Razpoke : pogosto so posledica neuravnovešenega kopita. Razpoke so lahko površinske, ali pa se širijo globlje v kopito, vse do občutljivega tkiva. Razpokam se je potrebno posvetiti takoj, ko jih opazimo, dokler je škoda na kopitu še minimalna.

Gnitje strele
: infekcija žabice, ki ga prepoznamo po črnem izcedku neprijetnega vonja. Če infekcijo opazimo in zdravimo dovolj zgodaj, je hitro ozdravljiva. V primerih, ko je kopito dlje časa nezdravljeno, se lahko zgodi, da infekcija prodre podplat in prizadene najbolj občutljive dele kopita.

Podplutbe in žulji na podplatih: temnejše obarvani znaki na podplatu pogosto kažejo mesto, kjer je konj stopil na oster kamen, lahko pa so tudi posledica težav v zgradbi kopita. Podplutbe podplata so lažje vidne na sveže obrezanem podplatu. Podplutbe se lahko razvijejo v žulje, če se okužijo in v tem primeru povzročajo močno šepavost, ki preneha šele, ko je žulj odprt in očiščen. Nezdravljeni žulji se lahko širijo po kopitni steni in izbruhnejo na vrhu kopitne stene.

Vbodnine: če v kopitu najdete žebelj ali kos žice, ga pustite v kopitu, a le v primeru, da lahko veterinar nemudoma pride in da lahko konj do njegovega prihoda stoji pri miru. Če to ni mogoče, tujek odstranite, a označite mesto vboda z alkoholnim flomatrom, tako da bo veterinar lahko našel in odprl rano. Vbodnine so vedno nevarne, saj se lahko hitro zaprejo in ujamejo infekcijo v kopito.

Razmajani žeblji na podkvici: če je razmajan le en žebelj, ga lahko pritrdite s kladivom in kovaškimi kleščami. Če to ni mogoče, povijte kopito in podkev s širokim lepilnim trakom, da podkev ostane na mestu do prihoda kovača.

Neenakomerna obraba podkve
: zapomnite si, kakšna je normalna obraba podkev vašega konja. Če na podkvah ali kopitu (če je konj bos) opazite znake nenormalne obrabe, lahko to pomeni, da pazi na nogo (zaradi bolečine), ali pa je narobe kaj drugega.

DRUGI NAMIGI ZA DELO S KOPITI

Pri nameščanju povojev ali obkladkov na noge, ob konju raje čepite, kot klečite. Tako se lahko vedno hitro umaknete, če se konj nenadoma prestraši ali premakne.

Pri konjih, ki imajo masiven zadnji del telesa (vprežni konji in veliki Quarter konji), se lahko zgodi, da postanejo »zategnjeni«. Kadar morajo dlje časa stati na treh nogah. Bodite obzirni in jim privoščite pogoste odmore.

Ko končate s čiščenjem kopit, konjeve noge ne spustite na tla, ampak jo položite. Je veliko bolj vljudno.

Prevedeno in prirejeno s strani: www.markrashid.com

BREZ KOMENTARJEV