Nega opreme

Nega opreme

5617
0
SHARE

Nika: Zanima me s čim je najbolje namazati opremo oz. usnje da ostane dolgo mehko in voljno.
Prosim povejte kakšne domače pripravke.

Sodelujoči v debati: Nika, Ici, Sandi, evitta, Natasa, petra

Ici: Slišal sem, da je najboljši “šampon” za usnje, se umije usnje s tem, in ko se posuši, je lepo mehko, svetlo,…

petra: Čisto navadna mastna krema za roke, ponavadi v okroglih posodicah (Solea, Nivea…). Namažeš usnje, se hitro vpija, usnje je prožno in se lepo sveti.

Ici: Hm… Pa ni potem ko namazes s tako kremo mastno? Se nič ne drsi pa to?

petra: Namažeš v mejah normale, ne daš je gor celo tubo Sprva je usnje malo belo-ker je krema bela, po kake pol ure je ni več. Tudi drsi ne. Jaz to uporabljam že več let pa mi je zelo fajn. Razna olja so mi sedlo naredila flekasta, masti pa sedlo lepljivo, tako da se je še hitreje prijela vsa svinjarija, od prahu naprej.

Natasa: Renapur, vse iz naravnih sestavin. Pri nas ga dobis na trznici v Ljubljani ali pa pri zastopniku INTI d.o.o. M 52

ZASAVSKA C.43F
4000 KRANJ
SLOVENIJA
Telefon: 04/235 5260
Telefax: 04/235 5261

www.renapur.com/balsam.htm

betty: 100% najboljša je 84 medicinska krema za roke! Usnje je še dolgo mehko in prožno. Edini problem je da je zelo draga. Dobiš jo pa v vsaki trgovini (mercator).

Sandi: Betty, a maš v mislih Kremo 48, ki jo izdeluje Lek d.d.? Ta je v redu, ja.
Drugač je pa konjska mast špica zadeva. Sliši se dokaj kanibalsko, ampak preverjeno je stvar univerzalno dobra za usnje, kopita ter kot osnova za zeliščna mazila za razne rane ipd.
Od negi usnja namenjenih izdelkov sta pa Saddler’s TLC in Saddler’s Preservative pravi zadevi, žal se pa pri nas teh izdelkov ne dobi…

Nika: Hvala za odgovore. Saj sem vedela da obstaja še kaj podobnega ali celo boljšega od prav krem za usnje.
Dobrodošel še kakšen nasvet oz. pripravek, ki ga uporabljate.
Nivea je res super sem poskusila.

Sandi: A ti delaš raziskavo, al kaj? 🙂
Skratka, vse kreme za roke, olivno olje, konjska mast, goveji loj, svinjska mast, vse te reči, ene bolj, druge manj.
Izogibaj pa se raznim oljem za planinske čevlje in podobnim zvarkom na osnovi naftnih derivatov.
Predvsem pa je važno, da je usnje ČISTO in dobro je, da je malo vlažno, predno mažeš s kremo, mastjo in podobnim. Namreč, tkoa kot koža, ima tudi usnje pore. Če so te zasvinjane, usnej ne more dihat in tako začne trohnet. Ta proces lahko sicer ustaviš, ampak že narejene škode se ne da več popravit. Za čiščenje uporabi milo za usnje, lahko tudi kakšno dobro milo za roke. Vodo uporabljaj je toliko, kot je nujno, se pravi ne preveč. Ko opereš, dobro zbriši, da ni več mokro, in še vlažnega čisto na tanko namaži. Na tanko zato, da vpije vse in ne ostane lepljivo. Če je lepljivo, se prijema prah, ki je najhujši sovražnik usnja, saj zapre pore. Zato je boljše večkrat namazat čisto na tanko, kot pa enkrat bolj na debelo. Pa zadevo je treba počet redno, se razume.

Nika: Najlepša hvala Sandi.
Ne, ne delam raziskave ampak samo sprašujem kaj je dobro in kaj ni to pa nisem vedela, da olje za planinske čevlje ni dobro. V Klubu so več ali manj vedno mazali s tem in govorili kao da je to zelo dobro. Jaz sem prej mazala z olivnim oljem.

Sandi: Tisto olje za planinske čevlje je navečji šit, kar jih lohka daš na usnje. Še navadno motorno olje je boljš… Olje za planinske čevlje tut za te čevlje ni gut. Namreč, zadeva sicer namasti usnje, ampak ga hkrati tudi suši, namesto da bi zadrževalo v njem vlago. Namaži si z njim roke, pa poglej, a je koža pusta al je voljna.
Isto je z usnjem. Če hočeš uničit opremo, pa samo s tem vragom maži…

Nika: He he nebi hvala me je preveč stalo da bi ga uničila.

To pa imaš popolnoma prav, po tem planinskem olju je res koža suha to pa brez dvoma. Zato sem se tudi že večkrat spraševala kako lahko to koristi. Samo nekaterim pač ne moreš do živega in vstrajajo kar naprej po svoje, čez leto dni se pa čudijo da vse razpada.

evitta: Nika, še nekaj ti priporočam, ker vem, da maš ravno pri roki
To so pampers robci
Odstranijo prav vsak madež, pa ne samo na usnju,skratka, za čiščenje perfektni

Nika: He he he evitta imaš prav tega pa imam zdaj res polno
Nekje sem slišala da so nekoč mazali usnje s kislim mlekom a to res drži???

Sandi: Jap, z tudi mlekom so mazali usnje, tako kislim kot “navadnim”. Samo pol ti usnje smrdi kot stara mlekarna…
Je pa tako, mleko kot tako je poznano kozmetično sredstvo, saj poznaš mlečne kopeli!? Skratka, če je gut za kožo, bo tudi za usnje, kakršnega se uporablja pri sedlarskih izdelkih.
Konjska mast pa je nasploh precej široko uporabna. Tako za usnje, kot tudi za kopita. Pa kot osnova za razna zeliščna mazila je tudi zelo fajn. Sliši se morda kanibalsko, ampak je zelo dobra za te namene.

Nika: Hja tudi jaz sem si tako mislila, da potem oprema smrdi.
Imam še eno vprašanje lahko vso opremo (sedla, uzde itd…) shranim na postrešje? Mi ne bo usnje popokalo?

evitta: Nič ne bo narobe, če boš opremo prej ščistila in namazala ter zaščitila.Kakšna stara platnena plahta je več kot primerna .
Shranjevanje na podstrešju je dosti bolj primerno kot v kleti, kjer se plesen zaradi vlage kaj hitro rada nabere.A se je tudi da sčištiti (pampers rules )Preverjeno.

Sandi: Bolje plesen kot suša!!! Ko se usnje enkrat osuši in preperi, se v njem začne proces trohnenja, ki ga nobena reč več ne regenerira. V najboljšem primeru ta proces ustaviš, popraviš pa nikoli več. Plesen je pa pač treba redno čistit, a je mnogo manj škodljiva usnju kot suša.
Preverjeno se obnese, če opremo očistiš in namažeš (lahko bolj na debelo, ker konzerviraš), potem pa vse skupaj shraniš v polivinil vreče. Vsaj enkrat letno je treba zadevo razpakirat in ponovno očistit in namazat.

evitta: Sandi, tale je pa na žalost malo mimo in ne drži…Plesen še za krompir ni dobra Vsaka plesen povzroča razpad materiala, usnje kaj rado “zacveti” in posledično razpade.Ne pomaga impregniranje, saniranje tega pa je skorajda nemogoče.
Usnje je živ material, ki diha in mu mora biti to tudi omogočeno,dosti lažje se sanira zelo staro in suho usne kot razpadajoče plesnivo.
Dobijo se vreče za shranjevanje krzna in usnja…Poskusi dat ponoči na noge al pa roke polivinil vrečko..
Če se usnje shranjuje v kleti, je treba poskrbeti , da jele to na suhem in nikakor na tleh!
Ker nas zadnje čase dosti primerjajo z motoristi, imamo, ja, tudi nekaj skupnega…usnje:

Vir:www.eumoto.net

Hramba

Pravilna nega v sezoni pa bo kaj malo zalegla, če bomo ob zaključku le-te svoje usnjeno oblačilo čez zimo neprimerno skladiščili. Prostor, kjer bomo jakno, hlače ali kombinezon hranili, naj bo suh, neprepišen, a ne vroč. Presuh in vroč zrak bo usnje izsušil – to bo postalo togo in sčasoma lahko tudi razpokano. Usnje shranjeno v vlažnem prostoru lahko prične plesneti – ne shranjujete usnjenih oblačil v vlažni garaži ali kleti, ker vaša boljša polovica meni, da v omari ni dovolj prostora za njene cunjice. Usnjeno oblačilo hranimo obešeno na širokem, po možnosti lesenem obešalniku. Tanki žičnati obešalniki kvarijo formo oblačila in ne omogočajo kroženja zraka znotraj oblačila, ker je to zaradi oblike obešalnika stisnjeno. Usnjenih oblačil ne hranimo tesno zavitih v plastične vrečke. Če želimo, da se na oblačilih ne nabira prah, jih shranimo v tekstilno vrečo za shranjevanje oblačil, ki omogoča kroženje zraka in dihanje oblačila.

evitta: Ah, pa se spet lahko prerekamo 🙂
S plesnijo lahko tudi novi, nenošeni copati Če je usnje dobro in normalno vzdrževano, v suhem ne popoka!
Za plesen me ne prepričaš v nobenem primeru, razen na siru in kakšni buteljki.

Sandi: Kdo se prereka? Jaz ti povem, kar vem na podlagi izkušenj in na podlagi prebranega o usnju.
No, kakorkoli, tisto usnje, ki v suhem ne preperi do te mere, da bi pokalo, bi pa rad videl… Boljše usnje, ki je dobro vzdrževano, bo zdržalo dlje, kot slabo in nevzdrževano. To je pa tudi vse. Razen seveda, če ga ves čas redno vzdržujemo, kar je itak najboljše.
Vsekakor nič od tega ni dobro, to se strinjam. Ma če se moram odločit za eno od obojega, imam raje plesen kot suho usnje.

Sandi: Ne pozabite, da je nega usnja tudi nekoliko različna glede na vrsto usnja, odvisno od tega, kako je usnje strojeno. Če je zares dobro za motorističen kombinezon, še ni nujno, da bo zares dobro tudi za sedla in uzde ter obratno.
Pomembno je, da je usnje čisto! Da ga še malček vlažnega namažemo. In da ga shranjujemo na čim bolj idealni klimi (10-13°C in 50-55% rel. vlaga). Da ga ponovno namažemo, predno se posuši in da morebitne plesni odstanjujemo redno.

Sandi: Evitta, pa še kako prav imam.
Seveda, plesen ni fajn. Je pa boljša kot suša! Ko se usnje enkrat toliko posuši, da začne pokat, ga nobena reč več ne popravi. In sušenje polivinil dobro preprečuje. Na lastne oči sem videl tako shranjeno opremo po 10 letih in je bla OK. Smo jo spucal, ponovno namazal in uporabljal, redno in vsak dan, brez kakršnihkoli problemov. Ni pokala in se ni strgala. Tudi sem večkrat videl opremo, ki se je več let nihče ni dotaknil. Kjer je bla plesniva, si jo spucal in je bla OK, med tem ko tam, kjer je bla oprema po več letih suha in brez plesni, je blo vse preperelo in sam še za gledat.
Je pa tko, če želiš idealno shranjevanje, potem se strinjam, relativno suh (ne presuh) prostor in redno mazanje na 2 do največ 3 mesece. Samo, kdo pa to dela v praksi, sploh z opremo, ki je ne uporablja?
Plesen na usnjenih cunjah ima pa predvsem druge negativnosti, bolj povezane z našo percepcijo urejenosti, kot pa s stanjem usnja.