Določanje starosti konja na podlagi obrabe zob

Določanje starosti konja na podlagi obrabe zob

5325
0
SHARE
"Valovito zobovje" je posledica neenakomerne obrabe predmeljakov in meljakov. Konju s takim zobovjem hrana pogosto pada iz ust. Zgornje in spodnje zobe je potrebno zbrusiti tako, da je med vsemi enak stik.

Skozi zgodovino so širom po svetu s pomočjo določanja starosti konja na podlagi njegovih zob, dokazovali konjevo istovetnost, varnost in zanesljivost nakupa pri trgovanju s konji. Določanje starosti konja na podlagi obrabe njegovih zob, ni tako natančna znanost, kot so včasih verjeli (in kot nekateri verjamejo še danes). Še posebej je težko določiti konjevo starost, če je star med 8- 9 in 20 let. Obraba sekalcev je zelo odvisna od posameznega konja, od njegove prehrane, vedenjskih navad (kot je na primer hlapanje, glodanje lesa…)., prihaja pa tudi do razlik glede na pasmo konja. Vseeno pa je določanje obrabe zobovja še vedno merilo za približno določanje konjeve starosti.

Nekaj različnih načinov je, kako gledati konjevo zobovje in ugotoviti približno starost.{+++}

1. Ugotovite koliko in katere zobe ima konj.

To boste najlažje ugotovili po sekalcih,če še vedno dvomite, pa lahko preverite še število prisotnih meljakov. V tabeli spodaj preverite kdaj konju zrastejo kateri zobje in kdaj jih menja…

Oba, letnik in odrasel konj, imata vse sekalce, zato je potrebno ugotoviti, ali ima konj še mlečne, ali že stalne zobe. Mlečni zobje so po izgledu popolnoma drugačni od stalnih. Površina mlečnih zob je bela in zobje imajo navadno na površini nekaj brazd. Stalni zobje so večji, bolj pravokotni in so navadno bolj rumenkasto obarvani. Tudi rob dlesni, ki obdaja zob, je pri mlečnih zobeh bolj zaokrožen, medtem ko je pri stalnih zobeh bolj oglat. Če je konj ravno v obdobju menjanja zob, je razlika med obema vrstama zob zelo očitna. Ne poskušajte določati starosti na podlagi obrabe sekalcev v primerjavi z mlečnimi zobmi.

Mlečni zobje
Stalni zobje

Preverite, če ima konj podočnike. Vedite, da podočniki ne zrastejo vsem konjem, če pa jih vaš konj ima, to pomeni, da je star vsaj 4-5 let. Kobile jih imajo le redko.

Zaporedje pojavljanja zob
MLEČNI ZOBJE
STALNI ZOBJE
SEKALCI
prvi
rojstvo – prvi teden
2 ½ – 3. leto
drugi
4. – 6. teden
3 ½ – 4. leto
tretji
6. – 9. mesec
4 ½ – 5. leto
PODOČNIKI
/
4. – 5. leto (če sploh)
MELJAKI
prvi (volčji zob)
/
5. – 6. mesec (če sploh)
drugi
rojstvo – 2. teden
2 ½ leto
tretji
rojstvo – 2. teden
3. leto
četri
rojstvo – 2. teden
4. leto
KOČNIKI
prvi
/
9. – 12. mesec
drugi
/
2. leto
tretji
/
3½ leto

2. Preverite obrabo grizne ploskve sekalcev.

Preverite obrabo grizne ploskve sekalcev – navodilo: dodala sem nekaj ilustracij, s pomočjo katerih si boste lažje predstavljali, kako se kaže obraba sekalcev pri različnih starostih. Vzorec, ki je viden na grizni ploskvi sekalcev, je posledica spreminjanja oblike in anatomije zobovja. Zaradi obrabe se pri različnih starostih kažejo različne zobne strukture. Te značilnosti se pri različnih konjih pojavljajo pri različnih starostih. Ker med tem, ko zrastejo/se menjajo notranji, srednji in končni sekalci, mine skoraj eno leto, bo tudi obraba zob od sredine navzven eno leto »v zaostanku«. Starosti, ki jih navajam, se nanašajo na najbolj srednja (prednja) sekalca.

Pojavi se zobna zvezda (čas, ko se začne obrabljati z zobovino napolnjena votlina s pulpo): na srednjih sekalcih se to zgodi pri približno 6ih letih. Zobna zvezda se navadno z obrabo iz ozke črte širi v ovalno in okroglo obliko in se pomika proti sredini zoba. Zobna zvezda je rumeno rjava struktura. Na sledečih risbah je temno obarvana. Zobna zvezda je bližje konjevi ustnici, kot mestu, kjer je v zobu vdolbinica in kjer se kasneje pojavi nov pokazatelj obrabe: pika.

Pika: zobna guba je zapolnjena z zobnim cementom in navadno tudi z ostanki hrane in njenimi barvili. Pika je najprej obarvana temno, kasneje, ko se pokaže zobovina, pa posvetli. Ko se pokaže pika, vdolbinica v zobu izgine (vdolbinica je pravzaprav le prazen prostor na vrhu z zobnim cementom napolnjene zobne gube).

Pika izgine: Ko se zobna guba obrabi, pravimo, da pika izgine. To se zgodi med 12. in 20. letom, a glede na to, da obrabe zobne gube pri različnih konjih pride pri zelo različnih starostih, to ni najbolj zanesljiv pokazatelj konjevih let.

Ko pika izgine, boste videli obroč zobne sklenine, ki označuje mesto, kjer je bilo prej dno zobne gube. Obroč izgine med 11. in 16. letom starosti.

To je risba zob triletnega konja. Srednji sekalec je stalen in zunanji rob že kaže znake obrabe. Notranja in prednja sekalca sta mlečna. Površina prednjega sekalca je poglobljena. Tu se tvori zobna vdolbinica.

5 letnik.Prednji sekalec ima pike, zadnji rob zunanji sekalca še ne kaže znakov obrabe. Zdaj so vsi sekalci stalni.

7 letnik. Prednja in srednja sekalca imata piko in ozko zvezdo. Zunanji sekalec ima še vedno temno piko.

10 letnik. Grizne ploskve zob so zdaj bolj trikotne. Pika izginja, zvezda pa se širi.

14 letnik. Pika na sprednjem sekalcu je zdaj popolnoma obrabljena, a je še vedno vidna na sredini zunanjega sekalca. Zobje so zdaj obrnjeni bolj navzven.

20 letnik. Pike na vseh sekalcih so zdaj popolnoma obrabljene in grizne ploskve so bolj pravokotne (v smeri naprej-nazaj). Vrsta zob je ožja s strani in tvori skoraj ravno črto.

3. Preverite obliko zob na grizni ploskvi sekalcev in kako so poravnani sekalci.

Ko se sekalec obrablja od vrha proti korenini, se njegova oblika spreminja od ovalne do bolj pravokotne in končno trapezaste. Oblika je odvisna od zobne anatomije, ki je jasno razvidna na vzdolžnem prerezu zoba. Poravnava sekalcev v vrsti se spreminja od podolžne razporeditve pri mladih konjih, do skoraj prečne razporeditve pri starih.

Mlad konj

Srednje star konj

Star konj

4. Preverite kot, pod katerim se stikajo sekalci (gledano s strani).

 

Pri mladih konjih se zgornja in spodnja vrsta sekalcev stika pod kotom približno 135°, starejši ko je konj, manjši je kot. Pri približno 20ih letih znaša kot kakih 90°. Pri starejših konjih so sekalci tudi veliko daljši kot pri mladih.

Kot medsekalci pri mladem konju (pogled s strani)


Kot med sekalci pri ostarelem konju

5. Trnek

Trnek je majhen zavihek, ki se oblikuje na zunanjem robu zunanjih zgornjih sekalcev. To ni zanesljiv znak za določanje konjeve starosti. Pojavi se okrog 6. leta in ostane enak do konca konjevega življenja, če seveda ni pobrušen ali se ne obrabi. Nastane preprosto zato, ker je zgornji zunanji sekalec rahlo večji od svojega spodnjega para in se ne obrablja kot ostali zobje.

6. Galvaynov žleb

Tako imenujemo črto, ki poteka vzdolž zgornjega zunanjega sekalca in se prvič pojavi pri približno 10. letu starosti. Do 15. leta se razteza do polovice zoba, pri 20ih pa vse do zobne krone. Raziskave kažejo, da se pojavi le pri 50% konj.

10 let
15 let
20 let
Prevedeno in prirejeno s spletne strani: http://www.hanne.com

BREZ KOMENTARJEV