Kaj je naravna skrb za kopita?

Kaj je naravna skrb za kopita?

1622
0
SHARE
Slika 8. Prikaz zdravega (nepodkovanega) kopita po končanem vzdržljivostnem jahanju na 100 milj. Konj je zaključil jahanje na 50 milj 48 ur prej. Photo © Darolyn Butler

Naravna skrb za kopita je nov izraz, ki označuje skrb in nego za kopita nepodkovanih konj v vseh konjeniških disciplinah. Naravna skrb za kopita ni le način spodrezovanja kopit, ampak celoten dnevni sistem, ki omogoča, da je konj vse življenje nepodkovan. Isti sistem se lahko uporablja za rehabilitacijo konj pri zdravljenju mnogih degenerativnih šepavosti.{+++}

Metode naravne oskrbe kopit so se začele razvijati v zadnjih letih, tako v Ameriki, kot v Evropi. Ena najbolj uspešnih in vplivnih metod je tako imenovana Strasser metoda. Razvila jo je dr. Hiltrud Strasser. Dr. Strasser je nemška veterinarka, ki že skoraj dvajset let raziskuje in zdravi šepavost in ostale pogoste težave domačih konj. Leta 1993 je v Tuebingenu v Nemčiji ustanovila Inštitut za zdravje kopit ( Institute for Hoof Health) in Evropsko šolo za kopitno ortopedijo ( ESHOP- European School for Hoof Orthopedics)- center za študij in učenje, v katerem evropski strokovnjaki pridobivajo in izpopolnjujejo svoje znanje. Na tej prvi holistični kopitni kliniki se konjski bolniki iz vse Evrope zdravijo in okrevajo do popolne ozdravitve, čeprav jih je konvencionalna medicina že odpisala. Dr. Strasser je avtorica več učbenikov o šepavosti in zdravljenju, knjig z napotki o naravni oskrbi konj in mnogih člankov za konjeniške in veterinarske revije. Dve od njenih knjig Doživljenjsko zdravje in Kovanje, nujno zlo? (A Lifetime of Soundness in Shoeing, A Necessary Evil?) sta bili prevedeni tudi v angleški jezik.

Strasser metoda združuje Strasser tehniko spodrezovanja kopit z izboljšanimi življenjskimi pogoji, s čimer omogočimo razvoj popolnoma zdravih kopit. Konji, ki prej niso mogli biti nepodkovani, zdaj lahko normalno delajo, brez kakršne koli žaščite kopit (podkvic). Gre za konje, ki tekmujejo v endurance-u, so jahani po skalnih terenih, tekmujejo v dirkah vpreg, preskakujejo zapreke, sodelujejo na dresurnih tekmovanjih, polu, galopskih dirkah…

Konjem, ki imajo težave s postavitvijo kopitnih kosti, imajo neprimerno obliko kopit, ali kažejo druge znake šepavosti ali kroničnih obolenj kopit, lahko s Stasser metodo spet povrnemo zdravje.

Pri tem na novo se razvijajočem sistemu je edinstveno to, da vključuje celoten način življenja konja. Način življenja je tisti, ki naredi nepodkovana kopita močna, zdrava in funkcionalna. Poleg tega pa se po popolnoma naravni poti okrepi celoten imunski sistem konja. Mnoge kopitne težave, kot na primer laminitis in slaba kvaliteta kopit, pa tudi ostale sistemske težave, kot so alergije in presnovne težave, lahko popolnoma odpravimo. Naravno skrb za kopita v osnovi sestavljajo trije glavni deli, vsak od njih je nepogrešljiv del celotnega sistema.

  • Naravni življenjski pogoji: to pomeni svobodo gibanja. Nobenega zapiranja v hlev. Nikoli. Štiriindvajset ur na dan, sedem dni na teden v družbi drugih konj, Kopita potrebujejo dnevno količino vode (namakanje v potoku, vedru…). Brez konjskih »oblačil«. Nobenih pregrinjal, povojev, itd. V nobenem primeru. Nobenega nastilja na tleh (ne pozabite, da so konji ves čas na prostosti, tu ni govora o nastilju v hlevu op.p.). Konji morajo živeti in delati na podlagi, ki je primerna pasmi konj.
  • Razgibavanje: Konja sprehajajte na roki ali jahajte (odvisno od situacije) kolikor pogosto je le mogoče. Vaš cilj se je čim bolj približati kilometrini, ki jo konj v enem dnevu naredi v naravnem okolju ( 16-24 km na dan). Če se konj zaradi bolečin noče premikati, ga je treba nežno pregovoriti, da hodi, ker bo zdravljenje napredovalo le, če bodo kopita dobro prekrvavljena. Če konju razporedite seno v majhne kupčke po izpustu, ga redno sprehajate na nezahtevnem terenu in mu privoščite družbo drugih konj, bo to znatno pripomoglo k njegovemu razgibavanju.
  • Pravilno spodrezovanje nepodkovanega kopita: Kopita morajo biti rezana glede na njihovo naravno fiziološko obliko. Spodrezovati jih mora nekdo, ki ima za to primerno znanje. Glavni poudarek je na obnovitvi kopitnega mehanizma in nožne kosti, ki je ključ do zdravega kopita in konja. Naraven način spodrezovanja kopit je občutno drugačen od tega, kar se v današnjih časih smatra za normalno, pa vendar je to naravna in edina pravilna oblika kopita. Pravilno spodrezovanje kopit bo obnovilo kopitni mehanizem, kar je je vidno izurjenemu očesu. Poudarek na kopitnem mehanizmu je najbolj značilen element Strasser metode spodrezovanja. Po tem se Strasser metoda razlikuje od vseh ostalih metod spodrezovanja.

S pomočjo programa Strasser Hoofcare Professional, lahko s Strasser metodo dosežete neverjetne rezultate tako pri zdravih konjih, kot tudi pri konjih, ki imajo težave s kopiti in nogami. Lastniki konj, ki bi se radi posluževali Strasser metode, naj vsekakor zaprosijo za pomoč strokovnjaka.

Avtorica: Yvonne Welz

S pisnim dovoljenjem ge. Marjorie Smith prevedeno in prirejeno s strani www.barefoothorse.com.

BREZ KOMENTARJEV