Želja po hitrosti

Želja po hitrosti

1605
0
SHARE

SCAMPER IN CHARMAYNE
Gills Bay Boy, po domače Scamper, je edini »barrel« konj, ki si je prislužil svoje mesto v ProRodeo Dvorani slavnih. A če ga usoda ( za borih 1.100 ameriških dolarjev) ne bi združila z Charmayne James, bi prav gotovo končal kot … hm, pustimo to. Zdaj, po tolikih letih uspehov ga nekateri najuspešnejši rodeo tekmovalci postavljajo pred Sekretariata in Seabiscita. Tipična ameriška zgodba o uspehu, ki bo, verjeli ali ne, menda obelodanjena tudi na filmskem platnu.{+++}

Foto: arhiv AQHJ

In kaj ju je naredilo tako slavna?
10 zaporednih osvojenih zlatih »buckles« – zaponk za pas v letih 1984 do 1993 – tega ni uspelo ponoviti še nikomur. Še vedno veljata za najdinamičnejši duo na ProRodeo tekmovanjih in še vedno jemljejo dih fotografije iz davnega leta 1985, ko sta, še dobesedno na začetku svojega zmagovitega pohoda, zmagala v dirki na National Finals Rodeo kljub temu, da je Scamperju počila oglavnica in mu do konca dirke opletala med nogami.

Foto: arhiv AQHJ

Scamper je zdaj že upokojen in kar v letih, vendar je v njem še vedno zaznati iskro »bronca«, divjega konja, mustanga, ki lomi kosti rodeo kavbojem na rodeo spektaklih.

In ni dobrega barrel konja brez takšne iskre. Morajo biti močni, vzdržljivi in morajo ljubiti to kar počnejo – dirkati morajo tudi s srcem.

NEKAJ O PRAVILIH
AQHA pravilnik dokaj na kratko opisuje hitrostne discipline, dve izmed njih si jih bomo pobliže ogledali.

barrel racing

Foto: arhiv AQHJ

Tekmovalec s konjem v polnem galopu obide tri sode, v tako imenovanem vzorcu triperesne deteljice. 200 litrski kovinski in z obeh strani zaprti sodi morajo biti postavljeni točno glede na dimenzije, navedene v pravilniku. Pri tem ni pomembno, ali začne z leve ali desne strani, važno je predvsem to, da se držite zaporedja in da je okrog sodov dovolj prostora za varno ustavljanje. Štartna in hkrati ciljna črta mora biti najmanj 13,5 metrov od roba tekmovališča, na vsaki strani levega in desnega soda naj bo nekje 5,5 metrov prostora za manevriranje in med zgornjim, tretjim sodom in koncem tekmovališča še kakšnih 11 metrov namenjenih obračanju.

pole bending

Foto: arhiv AQHJ

Pole bending se odvija okrog šestih navpično postavljenih palic, med sabo oddaljenih 6,4 metra. Tako kot pri barrelu je start leteči, se pravi da tekmovalec prečka startno črto že v polnem galopu. Do prve palice je 6,4 metra, tekmovalec pa najprej s konjem odgalopira naravnost do zadnje palice in šele nato začne zavijati okrog njih. Ko prispe do prve, odteče vzorec zrcalno še nazaj in od zadnje mimo prve čez ciljno črto spet odgalopira naravnost. Tudi tu je vseeno, ali začne na levi ali desni strani palic, vse dokler se drži vzorca. Zanimivo je, da se sam tekmovalec lahko dotakne količka z roko, če pa ga med »obhodom« s konjem podreta, dobi kazenskih pet sekund pribitka k končnemu času. Enako je tudi pri barrelu, le da se tu prevračajo sodi.

Foto: arhiv AQHJ

Kar iz pravilnika ne boste izvedeli je način treninga, sama priprava konja, psihična in fizična, pa pravilna izbira podlage, kako se izogniti poškodbam …. Pravi, tekmovalni konji se trenirajo po strogo pripravljenih načrtih, na skrbno izbrani podlagi in še zdaleč ne tekajo cele dneve okrog »velikih pločevink«. Med njimi boste le redko našli konje z zvenečimi imeni prednikov, kot ste tega navajeni pri ostalih western disciplinah.

Naj bo vsaka dirka okrog sodov predvsem zdrava zabava za vašega konja
Ljudje smo si bolj ali manj podobni. Če bi nekdo od nas zahteval izvajanje ene in iste naloge znova in znova, bi le-ta sčasoma postala izjemno dolgočasna, ne glede na to, kako navdušeni smo bili na začetku. Tudi večina izkušenih tekmovalnih barrel konje bi se strinjala s tem. Odteči vzorec triperesne deteljice pri vratolomni hitrosti je izredno adrenalinska zadeva prvih sto in nekaj krat. A sčasoma se je tudi konj naveliča.

Iz tega razloga vrhunski trenerji redko vodijo izkušenega konja na treningu okrog sodov. To zabavo mu privoščijo samo takrat, ko gre zares – na tekmovališču.

Pred dvomom pa se znajdejo začetniki – kako se naučiti postati in ostati dober »can chaser« (»preganjalec konzerv«, kot sami sebe in svoje konje barrel tekmovalci imenujejo), ne da bi vedno znova ponavljali vzorec in ga s tem priskrunili tudi svojemu konju? V Sloveniji sicer barrel tekmovanja še niso vzela svoj zamah in eden večjih razlogov je prav gotovo zagotovitev primerne podlage, tako za trening kot za tekmovanje. Ne sme biti namreč ne pretrda in ne premehka, ne premokra, skratka profesionalna urejena podlaga, ki ne ogroža ne zdravja in ne varnosti konja, posledično pa tudi jezdeca.

Foto: arhiv AQHJ

O opremi
Barrel sedla so najlažja western sedla, s kratkim in globokim sediščem, kreiranim za boljšo oporo pri veliki hitrosti. Pri izdelavi uporabijo kar najmanj usnja in tako je krilo (skirt) sedla krajše in bolj zaokroženo kot pri ostalih sedlih. Barrel konji so večinoma opremljeni s predprsnico, dostikrat je oprema tudi živopisana, kot je energična ta disciplina.

Foto: arhiv AQHJ

Pripravljeno z  dovoljenjem American Quarter Horse Journal

BREZ KOMENTARJEV