Kdaj je čas?

Kdaj je čas?

23582
0
SHARE
Kobilino vime je pravi pokazatelj za bližajočo se žrebitev. Na sliki je vime približno 4 tedne pred žrebitvijo.

Članek objavljen v Reviji o konjih, maj 1999, ČZD Kmečki glas, d.o.o., 1001 Ljubljana, Železna c. 14, avtor: J.V. (M.K.)

Žrebitev je velik dogodek tako za kobilo kot za njenega lastnika. Če ste na tem področju še bolj neizkušeni, vas lahko kobila preseneti in v boksu boste našli žrebe že prej, kot ste po vaših izračunih pričakovali. Ali sploh obstaja način po katerem bi natančno izračunali dan žrebitve? Ali morate kobilo v zadnjih tednih ali dneh brejosti stalno nadzorovati? Ali lahko pred samo žrebitvijo pride do zapletov?

Polno je vprašanj, na katere bi morali vedeti odgovor. Upajmo, da vam bomo s tem člankom pomagali, da boste žrebe mirno dočakali in imeli z njim kasneje veliko veselja.{+}

Predvideni datum žrebitve

Če veste približni datum žrebitve, boste pri kobili že pravočasno začeli preverjati značilne znake pripravljanja za žrebitev. Da pa bi datum bil čimbolj natančen, morate vedeti, kdaj je bila kobila zadnjič pripuščena pod žrebca in poznati formulo za izračun datuma žrebitve.

cas-12

Če vam datum zadnjega pripusta ni znan, naj vam ga pove lastnik žrebca (v primeru, da ste kobilo v času gonjenja pustili v njegovem hlevu), ki mora voditi natančno evidenco za vse kobile, ki jih zaskoči njegov žrebec.

Normalna brejost traja od 330 do 350 dni. Najpreprostejši izračun je, da od datuma zadnjega pripusta odbijete en mesec in dobite predvideni datum žrebitve. Pri starejših kobilah traja brejost nekoliko dlje od povprečne dolžine. Rejci več kobil ugotavljajo, da kobile same ustvarijo določen vzorec, npr., če žrebijo skoraj po natančno 11 mesecih brejosti, se bo to ponavljalo vse do 15 let starosti, po tem letu pa se brejost nekoliko podaljša. Potem ko je kobila že večkrat žrebila, verjetno že poznate njene specifične znake pred žrebitvijo in obnašanje med samo žrebitvijo. Če je vedno potekalo vse v redu, tudi tokrat ni razloga za skrb – čeprav so vedno možna presenečenja.

Znaki velikega dogodka

Kobila naj pride v okolje, kjer bo žrebila, že dober mesec pred datumom, da bi se izognili stresom zaradi transporta med pozno brejostjo. Kobila, ki je navezana na druge konje v hlevu, lahko prav tako doživi stres, če jo zadnji trenutek premestite v ločeni porodni prostor, zato jo na izolacijo navajajte že mesec ali dva prej.

Poznanih je kar nekaj preizkušenih znakov za razmeroma natančno ugotavljanje, kako daleč je brejost oziroma kdaj bo kobila žrebila. Vedeti pa morate, da vsaka kobila nima enako izrazitih znakov; nekatere kobile nimajo drugih znakov razen nekoliko bolj polnih seskov. Če ste glede žrebitve v kakršnihkoli dvomih, vedno prosite za nasvet živinozdravnika.

Polnjenje vimena

Kobilino vime se začne polniti z mlekom kakšen mesec pred žrebitvijo. Ponavadi se vime in seska polno napolnita do žrebitve.

Če kobila »pohiti« in vime še ni dovolj polno, pokličite živinozdravnika, ker obstaja nevarnost, da žrebe ne bo dobilo dovolj kolostruma (prvo mleko, ki vsebuje pomembna protitelesca za žrebe).

Priporočljivo je tudi, da se začnete seskov dotikati že predno se začnejo polniti, ker boste nato lažje preverjali kdaj je vime polno in napeto, obenem pa boste pomagali še žrebetu, ker ga mati od prvem sesanju ne bo odbijala – vajena bo »šarjenja« okrog vimena in seskov. Vime se lahko začne polniti najprej od zadaj in videli boste, da ne bo popolnoma simetrično. Lahko pa boste ugotovili, če bo kaj narobe, namreč, če je ena stran izrazito bolj polna od druge, je to lahko znak za mastitis, ki je bakterijska infekcija, ali pa je ena stran zamašena. V takšnem primeru morate takoj obvestiti živinozdravnika.

Edem

Pri tej kobili je nastal edem vzdolž celega trebuha od vimena do sprednjih nog. Čeprav je zaradi odtekline vime skrito, ni razloga za strah, da bi zaradi njenega obsega morali klicati živinozrdavnika.
Pri tej kobili je nastal edem vzdolž celega trebuha od vimena do sprednjih nog. Čeprav je zaradi odtekline vime skrito, ni razloga za strah, da bi zaradi njenega obsega morali klicati živinozrdavnika.

Nekaj ali več dni pred žrebitvijo pri nekaterih kobilah nastane vzdolž spodnjega dela trebuha edem. Takšna oteklina je pogostejša pri starejših kobilah in poteka od sprednjega dela vimena po trebuhu vse do prvih nog. Oteklina je v večini primerov neškodljiva, če pa postane prekomerno velika, pokličite živinozdravnika.

Vosek (smola)

Ko postane vime polno in raztegnjeno, se na koncu seskov pokažejo kapljice vosku podobne tekočine. Ta naravni proces pomaga, da ne izteka kolostrum, ki je za žrebe življenjskega pomena. Če opazite, da iz seskov kaplja mleko, takoj pokličite živinozdravnika. V primeru, da izgublja preveč mleka, ga živinozdravnik lahko prestreže in spravi za novorojeno žrebe.

Nekatere kobile tvorijo le drobne kapljice voska, spet druge pa kar debele in dolge kaplje, ki izgledajo kot voščene svečke. »Voščene kapljice« so pravzaprav najzanesljivejši znak, da je žrebitev tik pred durmi. Izjeme so le tiste kobile, ki voska sploh ne tvorijo. Večina ga, zato ga nikakor ne morete spregledati. Ko ste torej opazili voščene kapljice, lahko pričakujete, da bo kobila v naslednjih 24 urah žrebila. Pripravite vse potrebno – mir v hlevu, čist prostor…

Sprostitev mišic

Tik pred žrebitvijo se tudi mišice na zadnjici okrog korena repa sprostijo. Zadnji del trupa torej ne izgleda več poln in trden, ampak postane ohlapen in je videti, kot da bi se sesedel. Vulva je prav tako videti sproščena in včasih zatečena, kar je posledica sproščenih mišic ob porodnem kanalu.

Včasih »spuščen« trebuh tudi ni videti več tako spuščen, kar pomeni, da se abdominalne mišice dvignejo, da bi pomagale potiskati žrebe v položaj porajanja.

Spremenjeno obnašanje

Vsaka sprememba v obnašanju pred datumom žrebitve je lahko povezana s pripravo na žrebitev. Nekatere kobile postanejo živčne ali povsem zadržane. Nekatere ležijo več kot ponavadi, spet druge kažejo znake podobne koliki, se vlegajo, vstajajo in pogledujejo po trebuhu. Včasih se takšni simptomi kažejo nekaj dni in so znak za bližajoči porod. Specifičen znak je tudi, če kobila dviguje rep in ga tudi po več minut drži v zraku. Če je katerikoli od teh znakov preveč izrazit, pokličite živinozdravnika.

Razgovor z živinozdravnikom

V času brejosti se večkrat posvetujte z živinozdravnikom. Ko se bliža čas žrebitve, ga o tem obvestite, ker boste mogoče potrebovali strokovno pomoč. Noben strokovni nasvet ne bo odveč, tako glede vhlevljenja, same žrebitve in tudi kasnejšega dela z žrebetom.

Kobilino vime je pravi pokazatelj za bližajočo se žrebitev. Na sliki je vime približno 4 tedne pred žrebitvijo.
Kobilino vime je pravi pokazatelj za bližajočo se žrebitev. Na sliki je vime približno 4 tedne pred žrebitvijo.

Najpogostejši izrazi v zvezi z brejostjo:

– visoko breja kobila – kobila v zadnjem mesecu brejosti;

– voščene kapljice (smola) – tik pred žrebitvijo se na seskih pojavijo voščene kapljice (pri nas poznane kot smola), ki preprečujejo iztekanje kolostruma. Ko se te kapljice podaljšajo v »svečke«, bo kobila verjetno žrebila v naslednjih 24 urah.

Vime tik pred žrebitvijo je polno zaokroženo, na seskih pa so vidne voščene kapljice (smola).
Vime tik pred žrebitvijo je polno zaokroženo, na seskih pa so vidne voščene kapljice (smola).

– Saturacija (zašitost) – zgornji del sramnih ustnic se pri kobilah s slabo zaporo v času brejosti zašije. Na ta način se prepreči vdor zraka v vagino in s tem infekcija.

Nekdo naj brejo kobilo nadzoruje

Ko se bliža čas žrebitve, mogoče ne boste imeli časa za celodnevni nadzor kobile oziroma, da bi bili ravno v času žrebitve pri kobili. Razmislite o najboljši rešitvi glede stalnega nadzora.

1. Pooblastite nekoga, da bo kobilo nadzoroval.

Oseba, ki vas bo nadomestila, mora imeti dovolj izkušenj, da bo lahko, če bo potrebno, kobili tudi pomagala oz. takoj poklicala živinozdravnika. Poznati mora tudi vse znake, ki najavljajo žrebitev in tudi vedeti, kako ravnati z novorojenim žrebetom. V tujini obstajajo že profesionalne »babice« za breje kobile, ki si služijo kruh na farmah, kjer je več brejih kobil, katerih lastniki so prezaposleni, da bi sami nadzorovali brejost in žrebitev.

2. Namestitev kamere in monitorja.

Razvoj tehnike omogoča, da tudi v hlevu namestite kamero in v stanovanju ali hiši monitor, da lahko dogajanje v hlevu stalno spremljate. Seveda mora biti v hiši stalno nekdo prisoten, da mu ne uide nobena podrobnost pri obnašanju breje kobile.

3. Namestitev javljalne naprave na kobilo.

Tuji strokovnjaki so razvili napravico, ki sproži daljinski zvočni signal ali celo zavrti določeno telefonsko številko, ko kobili začne odtekati voda. Nekatere napravice namestijo na vulvo, nekatere vstavijo v vagino, Včasih se napravica sproži tudi zaradi kakšnega drugega vzroka, vendar je možnost za takšen napačen alarm minimalna, če napravico namestijo le nekaj dni pred predvideno žrebitvijo.

4. Kobilo stalno sami preverjajte.

Ko se bliža čas žrebitve, si vzemite dovolj časa, da jo med krmljenjem opazujete. Zagotovite ji tudi dovolj vsakodnevnega gibanja in poskušajte ugotoviti, če se že kažejo znaki za bližajočo se žrebitev. Kakor hitro se pojavijo prvi znaki, jo nadzorujte večkrat na dan, ko pa žrebe pričakujete že v enem dnevu, jo nadzorujte najmanj vsakih 15 ali 20 minut – ali bodite stalno pri njej – tudi ponoči.

Kdaj morate poklicati živinozdravnika?

Pomlad je čas, ko se rodi največ žrebet in živinozdravniki so v tem času zelo zaposleni. Klub temu, se ne obotavljajte in pokličite svojega živinozdravnika, če menite, da žrebitev ne bo oz. ne poteka tako, kot bi morala.

– Če se vime polni zelo neenakomerno (popolne simetričnosti tako ali tako ne smete pričakovati), je možno, da gre za infekcijo, kar bi lahko negativno vplivala na kakovost kolostruma.

– Če kobila izgublja mleko že pred žrebitvijo, kar istočasno pomeni, da izteka kolostrum, bo živinozdravnik lahko še ujel določeno količino, ki jo boste lahko kasneje dali novorojenemu žrebetu.

– Če vse kaže, da se kobila ne bo ulegla, boste zagotovo potrebovali strokovno pomoč.

– Če je lega žrebeta napačna (najprej se morata pojaviti prvi dve nogici, nato nozdrvi).

– Če žrebitev traja predolgo (normalno je 30 do 45 minut), pokličite živinozdravnika.

Pomembno:

– Nekaj mesecev pred žrebitvijo:

Odločite se za pravo mesto, kjer bo kobila žrebila.

Ločite jo od drugih konj v hlevu, če je potrebno zaradi primernega prostora za žrebitev.

– En mesec pred žrebitvijo:

Imunizirajte kobilo, da se poviša raven protitelesc v kolostrumu.

Naj živinozdravnik preveri, da vulva ni bila zašita.

Začnite preverjati vime – kako se polni (način in hitrost).

– Dva tedna pred žrebitvijo:

Dvakrat na dan potipajte vime – preverite enakomernost polnjenja, če se pojavijo voščene kapljice v seskih.

Pripravite porodni boks – posvetujte se s strokovnjakom glede pravega nastila in varnega okolja.

Revija o konjih, Maj 99

J.V. (M.K.)

BREZ KOMENTARJEV