Kolike pri konju

Kolike pri konju

5552
0
SHARE

Vsebina članka vsebuje in predstavlja del ponudbe iz prodajnega programa nemškega proizvajalca MÜhldorfer Pferdefutter.

Kot koliko pri konju poimenujemo skupino bolezenskih sprememb, ki se kažejo kot bolečina v trebuhu.  Bolečine v trebuhu  razen prebavnega sistema  lahko povzročijo tudi spremembe in bolezni ostalih organov v trebušni votlini: jetra, vranica, ledvici, sečni mehur in spolni organi, predvsem maternica pri kobilah. Tu bom opisal najpogostejše kolike prebavnega trakta.

Vzrokov za koliko je veliko in navadno jih je nemogoče ugotoviti. Anatomija konjevih prebavil in fiziologija prebave je pač takšna, da vsakršna sprememba v kvaliteti in količini hrane že lahko dramatično spremeni sestavo mikroflore (razmerje med posameznimi bakterijami v prebavnem traktu).Te bakterije s svojimi encimi  pomagajo konju pri pretvorbi grobe voluminozne hrane v topne izkoristljive produkte, ki jih konjevo telo porabi za rast, razvoj in vsakdanje delo. Prav tako je konjev živčni sistem zelo labilen  in se ga vzburi ob vsakem stresu. Večji stresi so sprememba v treningu, menjava hleva, lastnika, jahača,  trenerja… Vsak stres vpliva na delovanje motorike črevesja in tudi na izločanje prebavnih sokov, kar tudi spreminja črevesno mikrofloro.

Zaradi skupka prej omenjenih dejavnikov v prebavilih nastajajo spremembe, ki lahko privedejo do različnih vrst  kolike.

Pogosto je zaprtje ali obstipacija. To je zaostajanje trdega suhega blata v zadnjem delu debelega črevesja. Do tega pogosto prihaja pozimi ko voda zmrzne ali poleti ko je vroče in primanjkuje vode ali pa konj samo manj pije.

Napenjanje ali dilatacija želodca. To je kolika, ki nastane zaradi nenadnega nastajanja plina v želodcu. Konj pač ne more izločiti plinov in zaradi nenadnega napenjanja se želodec hitro širi. Taka oblika kolike je pogosta v zgodnje spomladanskem času, ko začno rasti prve rastline. Teh bujnih rastlin ni veliko vendar dovolj, da so konju v slast in v želodcu ustvarijo dovolj plina za napenjanje.

Lažja oblika kolike je tudi krč črevesja, ki lahko nastane zaradi pitja prehladne vode ali kakšnega drugega živčnega stresa.

Koliko lahko povzročijo tudi notranji zajedavci zato je nadzor nad njimi nujen.

To so le blažje oblike kolik.

Konj kažejo koliko z nemirom, legajo vstajajo, se ogledujejo in ščipajo po trebuhu,  kopljejo  s sprednjimi nogami, se pretegujejo, brcajo podse z zadnjimi nogami, večkrat poskušajo urinirati. Hujšo bolečino kažejo s potenjem, ko se uležejo se poskušajo valjati ali ležati na hrbtu, sedijo kot pes, pohitreno dihajo in imajo zvišan pulz.

Če konj kaže kakršne koli znake kolike ga ne hranite. Konja je potrebno sprehajati . Sprehajanje pospeši premikanje prebavil, zato lažje oblike (blažja zaprtja, krči, napenjanje zaradi plina) minejo zelo hitro.  Konju ne smemo pustiti, da bi ležal, nikakor se ne sme valjati. Valjenje lahko pripelje do premikov delov črevesja in do tako imenovanega zapleta,  zavitja, zavezanja ipd črevesja. Najbolje je konja sprehajati do prihoda veterinarja, kadar koli kaže konj znake kolike. Ne dajajte konju s koliko nobenih zdravil, niti proti zajedavcem ne, brez predhodnega posveta z veterinarjem.

Sami lahko močno zmanjšamo nastanek kolike. Konju priskrbimo dovolj čiste sveže vode. Spremembe hrane uvajajmo postopoma , postopen naj bo tudi prehod na pašo. Konje hranimo manj in pogosteje. Ne hranimo konj s prašno, blatno ali drugače oporečno hrano. Rutinsko uvedimo pregled in korekcijo zob. Kontrolirajmo okuženost z zajedavci (laboratorijski pregled blata) in po potrebi uporabo antiparazitikov. Izpuste redno čistimo plevela, listja, odpadlega vejevja in iztrebkov. Konjem počasi spreminjajmo obseg in intenzivnost treninga.

Za učinkovito se izkazala tudi uporaba probiotikov in prebiotikov v prehrani konj. Konjem, ki so v intenzivnem treningu, v obroku pogosto primanjkuje vlaknine zato priporočajo dodajanje probiotikov in prebiotikov v vsakodnevni obrok. Priporočajo jih tudi konjem, ki imajo redkejše blato in konjem pred pašo. Probiotiki in probiotiki so priporočljivi kot dodatek prehrani tudi pri konjih, ki so preboleli koliko. Priporočam odlično prebiotično in probiotično krmo nemškega proizvajalca MÜhldorfer Pferdefutter, ki se dobro obnese v praksi in je sedaj na voljo tudi v Sloveniji. Priporočam izdelka Revital Klinikum prebiotic in Revitopur vet. Prebiotic.

Janez Ves dr.vet.med.
Kontakt: Veterinar.Ves@hotmail.com
Mobi:   031663669

http://www.hranazakonje.si/

BREZ KOMENTARJEV