Magičen krog (SLO)

Magičen krog (SLO)

2564
0
SHARE

Članek objavljen v Konji (HR), februar/marec 2010, HRVATSKI KONJIČKI POOL Radoslava Cimermana 5, 10000 Zagreb, avtor: Petra Gospodnetić

Gimnastična vrednost jahanja na krogu je neverjetna, ko seštejemo vse dobre strani: konju pomaga pri ravnotežju, elastičnosti in sproščenosti, ki jih lahko dosežemo le pri redkih vajah. In vedite, niso dobri samo za turnirske konje, ampak tudi za galoperje!

Je  krog, ki ga jahate okrogel?  Natančen (se konča na mestu, kjer ste ga začeli delati), ne glede na to, ali je 20 ali 10 metrski? Lahko odjahate krog na katerem koli mestu v maneži? Ni boljšega razvoja sposobnosti konja, kot treniranje v maneži, označeni s črkami, ki vam pomagajo da nenehno sledite uspešnosti svojega treninga s preverjanjem poslušnosti in sodelovanjem svojega konja. Nemogoče je oceniti koliko vas konj razume, njegov fizičen napredek ter v kolikšni meri je konj osvojil vse ostale elemente lestvice izobrazbe brez gibanja po natančno opredeljenem delu v maneži.{+}

V kolikšni meri vas konj razume?

Daljinsko jahanje bo povečalo vzdržljivost, moč ter kapaciteto srca in pljuč. Delo s kavaletami in skakanje bo izboljšalo moč zaznavanja, poslušnost, ritem, elastičnost in prožnost konja. Kljub povedanemu, pa konja ne morete natančno oceniti brez dela v maneži in brez zadanih nalog v njej. Krog je najpomembnejši lik, ki ga izvajamo v maneži. Pravzaprav, večino časa jahamo naravnost, pol kroga ali cel krog. Krog lahko jahamo z obema vajetma v eni roki in brez uporabe le-teh.

Le redko lahko vidimo pravilen krog, ki ga izvaja jahač in glede na to je malo konj, ki pravilno izvedejo krog, saj je le-ta rezultat natančne, simetrične, neprekinjene previtosti hrbtenice v gibanju. Gibanje skupaj s pravilno previtostjo telesa oblikujeta krog! Posledično, jahač ne bi smel iskati sledi v pesku (z neprekinjenim položajem glave vstran in pogledom navzdol, saj s tem postavlja točko težišča in vse ostale ukaze v nepravilen položaj). Namesto tega bi jahač moral čutiti krog, ko je konj pravilno previt, uravnotežen ter ga z zamahom vrniti na začetno točko, brez uporabe sile.

Dobra stran jahanja na krogu – zdravilo za boječe konje

Jahanje na krogu je najuspešnejša rešitev pri konjih, ki so plašni in boječi. Včasih je najslabše upočasniti ali ustaviti konja, da bi mu pokazali stvar, ki se je boji (v nadaljevanju objekt), namesto da bi konju preusmerili pozornost in ga zaposlili. Dober jahač mora prepoznati, kdaj je prestrašenost samo dober izgovor, da se konj izogne delu. Če jahač dovoli konju, da upočasni, ali se celo ustavi, ga s tem nagrajuje s prekinitvijo dela ali počitkom medtem ko stoji.

Ko jahamo krog tako, da od konja zahtevamo da pospeši, ko gre proti objektu, drug del pa prejahamo sproščeno kar se da, s tem popravljamo in postopno rešimo konja plahosti. Z delom na krogu bo konj sčasoma ignoriral objekt in se popolnoma posvetil našim ukazom. Dodatno to ponavljajoče jahanje kroga pred »strašnim« objektom (odhod od objekta in približevanje le-temu) konja prisili, da postane sproščen in aktiven z zadnjo notranjo nogo.

Kako izboljšati konjevo izravnanost?

Krog je odlično pomagalo za izboljšanje izravnanosti konja. Zadnje noge konje na krogu delajo  močneje, še posebej iz skočnega sklepa, ko konj išče svoje ravnotežje. Gimnastična vrednost kroga se bo zelo povečala, če menjujemo njegovo velikost (spiralno izmenjavanje manjšanja in povečevanja kroga). Posledično mišice postanejo bolj elastične, sklepi sproščeni  in bolj gibljivi. Na krogu je konj primoran kontrahirati mišice na notranji strani telesa in iztegniti mišice na zunanji strani.

Spiralno zmanjševanje in povečevanje kroga je najbolje je delati postopoma. Običajno začnemo s krogom velikosti 20 m in ga zmanjšamo do velikosti 10 m, nato pa ga postopoma povečujemo. Jahač mora biti pozoren, da to težko nalogo opravi z ukazi nog in sedišča in ne z vlečenjem vajeti.

Pomoč pri odkrivanju nepravilnosti

Ko prvič jahate nekega konja in skušate oceniti koliko zna je krog odlično orodje za odkrivanje nepravilnosti. Tako boste čutili na katero stran je konj bolj trd, neizravnan (konj beži s plečko notri/ven), odkriti napake v ritmu ali ravnotežju. Ko smo opravili oceno lahko začnemo popravljati nepravilnosti. Z vajo bo jahač nadzoroval način izvedbe zadanega lika, konj pa bo s tem ojačal, izboljšal svoje veščine in razumevanje kaj se pd nega pričakuje – takrat se začne rast športnih sposobnosti konja. Vajo »spiral« lahko eksperimentalno izvedete z obema vajetma v eni roki. Jahač mora biti dosleden temu, da zmanjšuje krog z zunanjo in povečuje krog z notranjo nogo. Na ta način vam bo normalno jahati to vajo tudi za reševanje problemov in za jačanje športnih sposobnosti konj.

Ena od koristnih vaj je zmanjševanje kroga in povečevanje kroga v normalnem gibanju ali preko plečke. Odvisno od sposobnosti in nivoja šolanosti konja vam »spirala« lahko pomaga kot prefinjen način zbranosti ali kot način izboljšanja bočnega previjanja konja.

Gimnastične vaje

Vaja »spirala« vam pomaga, da se konj nauči bolj križati noge in se s telesom bolje zvije. Gimnastična vrednost te vaje je neverjetna, ko se vse dobre stvari seštejejo: konju pomaga pri ravnotežju, elastičnosti in sproščenosti, ki jih lahko dosežemo le pri redkih vajah. Med drugim moramo biti previdni, ko vajo izvajamo, saj pri tem lahko izgubimo zamah in ritem; zato dober jahač ve, da mora po vsaki vaji zbranosti in previjanju takoj slediti izravnava konja in zahteva po podaljšanju koraka.

Gimnastika iz prve roke
Janka Krašovec je opisala eno od vaj, ki jo ima posebej rada pri pripravi svojih konj za sezono.

Janka Krašovec je hrvaška reprezentantka in zmagovalka I kola Zimskega Karoca pokala. Zimsko obdobje izkoristi za ohranjanje kondicije konj in izboljšanje njihove prožnosti, pazljivosti pri skakanju in izboljšanju njihove tehnike skakanja ter ravnotežja. V ta namen z vsemi svojimi konji redno trenira gimnastiko. Janka ima 5 svojih konj (starosti od 6 do 13 let) in 3 konje v treningu (v obdobju torej od 6 do 9 konj) in verjame da je ta vaja izjemno koristna za vse. Vaja, ki nam jo je predlagala je enostavna za postavljanje, sestavljena iz dveh križev na distanci “in and out” ter iz enega galopa na distanci višinsko širinske ovire (okser), potem pa ponovno na distanci en galop, sledita pa dva križa na distanci za “in and out”. Vaja se izvaja  iz galopa!
Dobra stran te vaje je, da jo lahko izvajamo z obeh strani, kar je odlično za učenje koncentracije konja. Namreč, ko se navadi iti samo z ene strani mu pripravite novo presenečenje s prihodom z druge strani – pravi Janka. Najprej ogrejemo konja z nekolik skoki preko križev in višinske zapreke (stacionate). Glede na to, da imam pri vaji celotno linijo ovir, jih za začetek postavim zelo nizko, skačem jo takoj celo, pred tem pa ni potrebno ogrevati konja na okseru – dodaja Janka. Težavnost vaje  (višino ovire, razmak med posameznimi ovirami in število ponavljanj), Janka prilagodi odvisno od starosti in izšolanosti konja. – Ena od pozitivnih strani te vaje je, da se mora konj po okseru zelo hitro vrniti v pravilno ravnotežje (še posebej če je konj malo višji in širši), da bi uspešno skočil vajo “in and out” pojasnjuje Janka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaja se izvaja iz galopa. Med križi je distanca za »in and out«, do oksera je en galopni skok, za okserom en galopni skok do »in and out-a«.

Pripravila: Gordana Pavić dr. vet. med
Foto: Petra Gospodnetić

Skulpture: Hrvoje Dumančić

Prevedla: Barbi

Za ogled originalnega besedila objavljenega v reviji Konji, v hrvaškem jeziku,  kliknite tukaj.

BREZ KOMENTARJEV