Koraki k boljšemu odnosu s konjem 4

Koraki k boljšemu odnosu s konjem 4

1081
0
SHARE

Video posnetka kot dodatek k prispevku v avgustovski številki Revije o konjih, leto 2009.

Desenzivirati konja pomeni narediti ga neobčutljivega na določene dražljaje … z namenom in na način, da jih bo konj sprejel relativno mirno.

Nikakor ne moremo konja v maneži pripraviti na vse, kar ga lahko doleti v naravi, a v več situacij kot ga postavimo, bolje se bo odrezal v neznanih situacijah, ki ga lahko doletijo….

… Moj oče je imel zgrajeno posebno ogrado, okroglo, s šestimi močnimi stebri enakomerno zabitimi pokonci okoli nje. Na tak način je lahko hkrati ulomil šest konj. Najprej jim je nataknil oglavnik. Večinoma je bilo konje za to opravilo potrebno prignati v ozki (pregledni) boks, kjer se niso mogli premakniti. Nato je privezal vsakega konja z zelo močno vrvjo za svoj steber, šest čevljev visoko in približno trideset čevljev od drugega konja. Proces ulamljanja se je šele začel, konji pa so bili že čisto prestrašeni.
Oče je stopil na sredi ograde s kosom ponjave ali obteženo vrečo, privezano na dolgo vrv. Hodil je od konja do konja in jim metal vrečo po hrbtu ter okoli nog. Ko je vreča pristala na konjevih bokih ali se ovila okoli zadnjih nog, je nastopila panika. Konji so obračali oči, brcali, se vzpenjali in se upirali vrvi, za katero so bili privezani, kot bi bilo od tega odvisno njihovo življenje.
Kdo bi jim lahko povedal, da to, kar se jim dogaja, ni znanilo smrti? Kakšni primarni strahovi pred plenilci so bili na tak način zbujeni? Strah je sestaven del konjeve nature in tu so ga občutili v največji možni meri. Skakali so …

Mark Rashid, odlomek iz poglavja Moje odraščanje s konji, knjiga Mož, ki zna prisluhniti konjem.

Celoten odlomek si preberite v Reviji o konjih, avgust 2009, str. 36 in 37.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/IG4wR_Y3sKA" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/l3Sx6mt1OLY" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV