Kovaški seminar

Kovaški seminar

2349
0
SHARE

(avtor: TP)

V soboto, 18. decembra, so se na Brdu pri Kranju zbrali podkovski kovači. Organiziran je bil enodnevni seminar, ki sta ga (v sodelovanju s KK Brdo) organizirali podjetji Vettec iz ZDA in Grenat d.o.o. iz Kamnika. {+++}

Kovaški seminar

V soboto, 18. decembra, so se na Brdu pri Kranju zbrali podkovski kovači. Organiziran je bil enodnevni seminar, ki sta ga (v sodelovanju s KK Brdo) organizirali podjetji Vettec iz ZDA in Grenat d.o.o. iz Kamnika. Prijetno druženje se je začelo s pozdravnim govorom staroste konjeniškega športa, gospoda Gorjanc Lojzeta, predsednika KK Brdo in gospoda Jerneja Ponikvarja, predstavnika podjetja Grenat d.o.o. in nadaljevalo z zanimivim predavanjem Vere Jarh Avšič dr. vet. med. o anatomiji in fiziologiji kopita. Sledila je živahna razprava, z mnogimi vprašanji in izmenjavami mnenj. Vse skupaj se je zavleklo tudi čez predvideni čas za odmor. Ni nas bilo veliko, kar pa je pripomoglo k večji domačnosti in sproščenemu vzdušju. 

Za »testnega« konja nam je gospod Gorjanc posodil letošnjega derbista Jona GL, ki je kljub dolgotrajnemu delu pridno prenašal vse naše muhe. Kot glavni kovač in kasneje tudi fotograf je nastopil, vsem dobro znani terapevtski kovač, gospod Frenk Zdešar, ki je vzorno pripravil kopita in podkve za nanos materialov. Vettecove materiale so lahko preizkusili tudi drugi udeleženci seminarja. Tekom demonstracije je gospa Rutteman ves čas pojasnjevala pomen posamezne faze priprave materialov in njihove aplikacije. Tako smo dobili še veliko dodatnih koristnih in praktničnih nasvetov.

Ker je bil Jon GL dalj časa brez podkev, je imel kopita že pošteno »zdelana«, zato jih je g. Zdešar najprej obdelal, lepo očistil kopitno strelo, saj materiala za izdelavo podlog zahtevata popolnoma čisto, razmaščeno in suho kopito.

Neobdelano, poškodovano kopito

Zaradi poškodovane kopitne stene smo podkve na vse štiri noge prilepili z lepilom ADHERE, hkrati pa smo s tem materialom tudi zapolnili odkrušene dele.

Adhere obstaja v črni in bež barvi. Za dodatno trdnost smo dodali še dva žeblja.

 

Popravljanje kopitne stene z Adhere-om. Material se osuši v nekaj minutah.

 

Na tem kopitu smo uporabili Adhere črne barve.

Na prednjih nogah smo podplat zapolnili z EQUI – BUILD-om, katerega funkcija je, da prenaša težo iz kopitne stene na celoten kopitni podplat, zaradi česar se izboljša prekrvavitev celotnega podplata in s tem rast roževine na podplatu in streli. Zaradi razbremenitve kopitne stene, se tako tudi čas »celjenenja« kopitnih pok skrajša, saj je preprečeno nadaljne pokanje.

Equi – Build, nanos do nivoja tal, da deluje celotni podplat in ne le kopitna stena.

Na zadnjih nogah smo za blaženje udarcev, za »amortizacijo«, uporabili drug material, t.i. EQUI – PAK, ki se pravtako čvrsto oprime podplatne roževine in preprečuje vstop vlagi in umazaniji, hkrati pa izvrstno absorbira udarce in je odličen tudi za konje z laminitisom in pri problemih z zakopitnico.

Equi –Pak, se strdi v 30 sekundah in izvrstno amortizira udarce. Lepo se vidi da je podkev nalepljena z Adhere-om črne barve.

Ker Jon tekmuje brez prednjih podkev, uporabljamo namesto le-teh SUPER – FAST, material za izdelavo poljubne podkve, ki ščiti kopito pred poškodbami. Super – Fast se veliko uporablja tudi pri žrebetih med 1. in 6. mesecem za korekcijo nepravilne stoje (podaljševanje prsta, dvigovanje pet, …)

Vsi materiali so brez vonja, ne vsebujejo strupenih in dražečih snovi in so prijazni tako za konja kot za kovača. O sami pripravi kopita, podkev in materialov ne bomo govorili, saj je znana kovačem, ki so se udeležili tega seminarja. Pravgotovo poznate katerega izmed njih, ki bo Vam in Vašemu konju znal pomagati pri reševanju različnih problemov, povezanih s kopiti, lahko pa se obrnete tudi na podjetje Grenat d.o.o. (040 386 421 ali jernej@grenat.si ).

Udeleženci, stojijo, od leve: Ržek Mirko, Babič Gvido, Ponikvar Jernej, Jon GL, Gorjanc Lojze, Žunič Zdravko, Tavčar David; čepijo, od leve: Habjan Tomaž, Purkeljc Tjaša, Vedenik Jože, Rutteman Patrice, Zdešar Frenk

Fotografije prispeval: Frenk Zdešar

BREZ KOMENTARJEV