Linda T. Jones – Osnovni touch II

Linda T. Jones – Osnovni touch II

1888
0
SHARE

(avtorica: Karla)

Osnovni touch II

Ko delate krog, naj bodo zapestje, palec in mezinec rahlo naslonjeni na telo, da zagotovijo, da je roka pri miru, srednje tri prste pa premikajte prožno in skladno, kot, da so en prst.

Ko delate krog, naj bodo zapestje, palec in mezinec rahlo naslonjeni na telo, da zagotovijo, da je roka pri miru, srednje tri prste pa premikajte prožno in skladno, kot, da so en prst. Sklepi prstov ne smejo biti trdi, ampak jim dovolite, da so sproščeni in se premikajo skladno z gibanjem v krogu. Da vidite razliko v učinku, poizkusite narediti na sebi krog s trdimi sklepi prstov, nato pa krog z mehkimi, še posebej naj bodo mehki prvi sklepi. Dosti lažje gre, če so sklepi mehki, kajne?

Vaši prsti so s tremi sklepi razdeljeni v dele, ki jih imenujemo prstnice ali phalange. Prva prstnica t.j. od vrha prstov do prvega sklepa se imenuje Distalna Intermedialna Phalanga (DIP).Druga, ki sega od prvega do drugega sklepa se imenuje Medialna Intermedialna Phalanga (MIP) in tretja od drugega do tretjega sklepa je Proksimalna Interm. Phal. (PIP). Torej zakaj jih nebi preprosto imenovali kar Dip, Mip in Pip. Zvenijo kot imena kakih junakov iz risank in se jih je lahko naučiti in si jih zapomniti (tega se je domislila Lindina sestra Robyn).{+++}

Ko prvič probajo Ttouch, večina ljudi teži k temu, da drži sklepe Dipa , Mipa in Pipa iztegnjene in trde in nato potiskajo kožo v krogu brez, da bi kakorkoli premikali prste. Če na tak način probate narediti zelo lahek dotik bodo prsti najverjetneje zdrsnili po koži. Zdaj pa enako probajte z zaobljenimi prsti in gibljivimi sklepi in ugotovili boste kako lahkotno in mehko lahko potiskate kožo naokrog.

Ko delate Ttouch je pomembno tudi, da so vaši krogci resnično okrogli in, da jih naredite z enim samim gladkim, tekočim gibom.

Če vidite, da je žival rahlo vznemirjena, zaskrbljena zaradi stika, ko delate začetne kroge, naredite kroge dokaj hitro, približno 1 sekundo za krožni gib. Nato, ko vam začne žival zaupati in uživati v tem kar počnete, ko čutite, da prihaja v stanje, ko »posluša s telesom«, pa upočasnite kroženje na približno 2 sekundi za gib. Za zaključek teh počasnejših krogov, namesto, da preprosto dvignete roko, ko dosežete osem, naredite pavzo, rahlo pritisnite s prsti in nato pustite, da se prsti počasi dvignejo, kot bi jih spužva, goba počasi potiskala navzgor in vstran od telesa.

Prvi hitrejši krogi prebudijo telo. Drugi, počasnejši pa sprostijo mišično napetost, omogočijo dihanje in vam dajo ključ za globlji stik.

ZAVEDANJE DIHANJA

Vsi se nagibamo k temu, da zadržujemo dih, kadar se koncentriramo, toda to povzroča otrplost in napetost in prepreči gladkotekoči stik s svetom. Primerjajte, kaj čutite, ko delate krog in zadržujete sapo in, kako je, ko dihate svobodno in ritmično. Ali ni razlika osupljiva?

Torej, ko delate kroge pazite, da ves čas dihate enakomerno in sproščeno. Skušajte razviti navado, da se zavedate svojega dihanja in se igrajte z dihanjem, dokler se vam ne zazdi, da je ritmično. Ta način dihanja bo veliko pripomogel k temu, da boste lahko umirili in osredotočili svoje misli, sprostili vrat in ramena in omehčali svoje roke. Zdelo se vam bo, da bodo vaši prsti delali kar sami, brez napora. Pogosto bo žival, na kateri delate postopoma prevzela vaš ritem dihanja in ustvarjeno bo razpoloženje, stanje v katerem bo sprejemljivost med vama večja.

UGOTOVITEV MOČI PRITISKA

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih slišim o Ttouchu je »Ali se ne utrudiš, ko to počneš?«

»Ne,« pravim. »Če se utrudiš, pomeni, da počneš nekaj narobe.« Učinkovit pritisk ni odvisen od tega kako močne mišice imate, ampak kako držite svoje roke in kako dihate. Ko te stvari počnete učinkovito, ni treba, da ste Martin Krpan, da uporabite pravi pritisk.

Pri Ttouchu pritisk uporabljamo z močjo od 1 do 10. Da se naučimo izmeriti pritisk vsake stopnje začnemo pri 1, ki nam je potem vodilo, opora. Najprej dvignite desno roko k svojemu obrazu in naslonite komolec na telo, ter ga z levo roko pritisnite, učvrstite ob telo (naredite obratno, če ste levičar). Nato naslonite palec na lice, da zagotovite dlani podporo, s konico sredinca pa naredite s kožo veke krog, z najmanjšim možnim pritiskom (če nosite kontaktne leče naredite vso stvar raje na čelu kot na veki). Umaknite prste in ponovite, da dobite v prste občutek, kako rahel je ta najrahlejši dotik oz pritisk

Nato na spodnji strani leve podlakti naredite krog z enakim pritiskom in bodite pozorni na to, kako malo vdolbine oz . vtiska naredite v kožo. Ta najrahlejši krožni pritisk je št. 1. 2 je le za spoznanje močnejši. Da ugotovite pritisk 3, ponovite vajo na veki, vendar tokrat pritiskajte kožo tako močno, da vam je še udobno, da ne boli (vedno poudarjam besedo udobno in povem mojim učencem, da tu ni namen,da si iztaknemo oko…). Nato, ko obdržimo v spominu občutek tega pritiska, gremo znova na roko, da občutimo ta pritisk tudi na roki in, da vidimo kako globoko se prsti ugreznejo v mišico. Zdaj ostanite na roki in znova naredite pritisk št.1, ter ga primerjajte s št.3. Zapomnite si razliko.

Ko pritisnemo prste trikrat globlje kot pri št.3, pa je pritisk št.9 ali 10. Če delamo 9 ali 10 z blazinicami prstov, se lahko poškodujeta oba, tisti, na katerem delamo in tisti, ki dela. Če pa upognete prste navzdol tako, da vodijo nohti, pa lahko pritisnete močno v mišico brez neugodja (medvedov in tigrov dotik).

Ugotovili boste, da preizkušate pritisk, dokler ne najdete tistega, ki je točno pravi za žival na kateri delate. Mislim, da ni potrebno dodajati, da na malih živalih delamo samo z lahkimi dotiki. Živali, ki so večje in težje pa se lahko bolje odzovejo na močnejše pritiske, toda ne vedno. Če imajo kakršnekoli bolečine ali vnetje kje na telesu boste morali začeti delo s pritiskom 2 ali 3.

Mogoče se vam bodo zdele osnove, ki sem jih tu opisala zapletene, toda tako se samo zdi na papirju. V resnici boste ugotovili, da se jih je presenetljivo lahko naučiti. Ko boste imeli že nekaj prakse, boste ugotovili, da delate kroge in združujete štiri elemente Ttoucha naravno, po občutku, in da ne pozabimo, z veseljem.

PETNAJST DOTIKOV TELLINGTON: KDAJ IN KAKO

DIMASTI LEOPARD (THE CLOUDED LEOPARD)

Kdaj: Dimasti leopard je osnovni dotik pri Ttouchu, imenovan po dimastem leopardu, na katerem sem delala v losangeleškem živalskem vrtu. »Dimasti« del (»cloud«) opisuje lahkost, s katero se cela roka dotika telesa, in »leopard« nam pove moč pritiska prstov. Leopardove šape so lahko zelo nežne kot dotiki ena, dva ali tri, ali pa zelo močni kot dotiki od osem do deset na lestvici moči pritiska pri Ttouchu. Močni leopardovi dotiki so primerni za bolj omišičene živali ali živali z blokado.

Kako: Držite dlan rahlo ukrivljeno. Uporabljajte blazinice prstov in delajte kroge kot je bilo opisano.

LEŽEČI LEOPARD (THE LYING LEOPARD)

Kdaj: Ta dotik je primeren za občutljive živali, ki se jim zdi dimasti leopard preveč napadalen ali grozeč. Dober je tudi za odpravljanje oz. zmanjševanje bolečin in oteklin po poškodbah.

Kako: Za ta dotik se leopard uleže t.j. ukrivljenost dlani se zmanjša, omogoči večje področje toplega stika. Bodite pozorni, da dovolite Mip in Pip sklepom, da se premikajo, ko sledijo prstom, Dip sklepi pa naj se ne premikajo. Če boste delali tako, boste obdržali mehkost v dlani, roki in ramenu, kar vam bo pomagalo, da boste dihali tiho in ritmično.

Če je žival nervozna ali noče, da se je dotikamo delajte kroge hitro in jih upočasnite, ko se žival sprosti. Ko upočasnite bodite pozorni, da so krogi okrogli in občutite kožo pod prsti.

Primerjajte občutek pri Dimastem leopardu in pri Ležečem leopardu na svoji roki, da dobite občutek za razliko dotika in, da ugotovite kdaj uporabiti katerega.

Ležeči leopard je dotik, ki ga pogosto uporabljam pri svežih poškodbah za zmanjševanje bolečine in oteklin. Ko je področje zelo boleče ali poškodovano, z roko zelo narahlo pokrijte poškodovano področje in premikajte celotno področje v krogu, pri tem pa naj dvignjeni, upognjeni del dlani ostane dvignjen nad poškodovanim delom.

Naredite to pri sebi in videli boste, da boste dobili občutek zaščitenosti. Če je področje preveč boleče, da bi se ga takoj dotaknili, delajte najprej počasne, nežne Ležeče leoparde vse okrog poškodovanega mesta in šele nato dajte roko preko poškodbe. Če je rana odprta in imate pri sebi prvo pomoč, položite na rano sterilno gazo preden se ji približate.

RAKUN

Kdaj: Ta dotik je dobil ime po drobnih, nežnih dotikih, ki jih dela rakun, ko se hrani.Posebno uporaba: za male živali in nežno delo; za delo na področjih okrog ran; za pospeševanje celjenja ran; in za pospeševanje prekrvavitve in za aktivacijo živčnih impulzov v spodnjih delih nog. Tudi ta dotik se uporablja za zmanjševanje oteklin brez povzročanja bolečine.

Kako: Dotikajte se z najmanjšim možnim pritiskom, uporabljajte konice prstov takoj za nohti.

BREZ KOMENTARJEV