Izbira sedla

Izbira sedla

8392
0
SHARE
Sedlo lahko izboljša ali poslabša vaše znanje jahanja. S pravilno izbiro, bo konju jahanje olajšano, vam pa v užitek ob dolgih ježah. Po drugi strani, pa bo sedlo, ki ni bilo kupljeno premišljeno, lahko vašemu konju povzročilo neugodje in bolečino.

Konj, ki je jahan z neprimernim sedlom, lahko prav zaradi tega kaže znake upiranja, kot npr. postavljanje na zadnje noge, suvanje glave vznak, odklanjanje ukazov in celo grizenje ter brcanje.

Sedla niso poceni, zato morajo zdržati najmanj 20 let, pri tem pa je pomembna že zgoraj omenjena dobra premišljenost pri nakupu. V zadnjem času se je proizvodnja tako povečala, da skoraj ni sedla, ki ne bi bil primeren za kakršnegakoli konja.

Nasveti pri nakupu:

  • Pomembno je, da se počutite udobno v disciplini oz. stilu, ki ga jahate (angleški, western…). V vsakem stilu obstajajo različni tipi sedel, ki ustrezajo določenim disciplinam. Pri angleškem stilu lahko izbirate npr. med dresurnim, preskakovalnim ali rekreativnim medtem, ko pri western stilu lahko izbirate med »roping«, »reining«, »stock« ali »pleasure« sedli.
  • Informiranje. Pridobite si čimveč informacij o določenem podjetju, ki izdeluje sedla, obiščite njihovo spletno stran, povprašajte prodajalce in druge jahače, ki uporabljajo določene znamke sedel.
  • Kupite najboljše sedlo, ki si ga lahko privoščite. Na dolgi rok, se vam obrestuje, če kupite malo dražje sedlo, saj bi moralo s pravilno nego zdržati najmanj 20 let.
  • Ko sedlo kupujete, se nanj vsedite. Le tako boste ugotovili ali se vam popolnoma prilega. Sedišča so različnih velikosti, ki se merijo v colah (14”, 15”, 16”, 17”….).
  • Izberite sedlo, ki se ne le prilagaja vam, temveč tudi vašemu konju!
  • Vprašajte prodajalca za možnost probe sedla na vašem konju. Ponavadi se sedla ne pritrjuje s pasom, saj se s tem vsakič malce raztegne in po nekaj probah postane »rabljen«. Tudi samo, če ga položite na konjev hrbet, lahko ugotovite ali mu paše ali ne.
  • Če ste naleteli na prodajalca, ki vam sedlo lahko posodi za kratko jahanje, ste na konju. Med sedlo in konja namestite čisto in čim svetlejšo krpo (ne podsedelnice!). Po 15 minutah jahanja sedlo previdno odstranite in preglejte kje se je krpa umazala). Umazanija je dovoljena povsod, razen na delu kjer je hrbtenica. Tam sedlo NE SME pritiskati. Tako lahko zagotovo ugotovite primernost sedla.
  • Konju mora sedlo lepo sesti na hrbet, ne sme pritiskati na viher in noben del sedla se ne sme dotkati konjeve hrbtenice.
  • Če si ne morete privoščiti novega sedla, premislite o rabljenem. Vaš denar bo dobro obrestovan, če se boste odločili za kvalitetno, rabljeno sedlo, kot pa za poceni, novo sedlo.
  • Vedeti moramo tudi, da se po nakaj mesečni uporabi sedla, le-ta dokončno lepo »uleže« in prilagodi konjevi konstituciji.

Premajhno sedlo, ki bo pritiskalo na deločene dele hrbtenice ali viher, morate takoj zamenjati. Podlaganje raznih debelih podsedelnic ne bo v nobene primeru pomagalo, kvečjemu škodilo! Predstavljajte si debele nogavice v preozkih čevljih.

Zadnje čase lahko izbiramo tudi med ne-usnjenimi, t.i. sintetičnimi sedli iz poliuretana, ki so dobra izbira glede na to, da so veliko lažja od usnjenih in lažja za vzdrževat. Tako kot pri usnjenih sedlih, je tu zopet zelo pomembna kvaliteta (znamka). Malo denarja, malo muzike. Prednost sintetičnih sedel je predvsem v ceni. Zaradi tega pa moramo vzeti v zakup njihov rok trajanja. Dobro vzdrževano usnjeno sedlo bo zdržalo veliko dlje kot enako dobro vzdrževano sintetično sedlo. Torej je kvalitetna znamka sedla zelo pomembna. Pri nekaterih cenejših sedlih, se sčasoma sedelni okvir zmehča in sedlo ne stoji tako, kot bi moralo.

Pri preprečevanju odrgnin in žuljev, bo pomagalo tudi redno čiščenje opreme, še posebej podsedelnic, na katerih se nabira umazanija (od zlepljenih dlak, do trdega, posušenega znoja). Tudi konj mora biti dobro očiščen! Podsedelnica ne sme biti strgana ali celo zgubana zaradi napačnega sedlanja.

Če se konju na predelu sedla začnejo pojavljati bele dlake, je za to verjetno krivo sedlo. Vsaka lasna struktura oz. dlaka ob šoku, spremeni barvo. Pri temnih konjih dlake postanejo svetle, ponavadi bele, pri svetlih konjih pa temne.

Namestitev sedla

Sedlo položimo nežno na konjev viher malo višje. Potisnemo ga nazaj, da se popolnoma namesti in s tem poravnamo dlake, ki bi ga lahko ožulile, če bi bile obrnjene v napačno smer. Podsedelnica mora priti na vihru pred sedlo za kakšna dva prsta. Sedelni pas naj se zapenja dva do tri prste stran od konjeve prednje noge. Med sedlom in vihrom naj bi bilo prostora vsaj za 2 prsta. Tako se bomo izognili grdim žuljem, ki se celijo celo večnost. Predvsem pa, preglejte celotno sedlo s podsedelnico in se prepričajte, da so vsi pasovi pravilno nameščeni in da podsedelnica ni na kakšnem delu zgubana ali zavihana.

Pravilno nameščeno, angleško (dresurno) sedlo.

Pravilno nameščeno western sedlo.

 

Nepravilno sedlanje: deke niso primerne za sedlanje, saj se hitro zgobajo in povzročijo odrgnine. Poleg tega, pa niso zračne in je konju pod njimi vroče. Deka ni nameščena pred sedlo, zato sedlo pritiska na rob deke, to pa je lahek plen za žulj.

BREZ KOMENTARJEV