Leva polovička, desna polovička (možganov :-)

Leva polovička, desna polovička (možganov :-)

1384
0
SHARE

Zavedanje, kako funkcionirajo konji, nam pomaga pri delu z njimi

Konji so zelo »enostranski«, ker imajo slabo razvit corpus callosum (»kalozni korpus«), sveženj živčnih vlaken, ki je povezovalno tkivo med dvema hemisferama (polovicama) možganov. To povezovalno tkivo dovoljuje sporočilom, da potujejo iz ene polovice možganov v drugo.

Ljudje imamo zelo dobro razvit corpus callosum, kar pomeni, da lahko razmišljamo z obema polovicama možganov hkrati.

Pri konjih pa ne potuje prav veliko informacij iz ene na drugo stran, bolj ali manj razmišljajo samo z eno polovico možganov naenkrat. To je neizpodbitno dejstvo, ki ga moramo mi razumeti in sprejeti. Tako potem tudi lažje razumemo konjevo obnašanje in “funkcioniranje”.

Pri delu oziroma učenju konja ta enostranskost pomeni, da moramo delati z obema polovicama konjevih možganov, a naenkrat naj bi delali samo z eno polovico. Z drugimi besedami, če učimo konja npr. sedlanja ali zajahanja, najprej delamo na levi strani. Lekcijo temeljito osvojimo, nato pa gremo še na desno stran in začnemo znova, dokler konj tudi na tej strani ne dojame, kaj počnemo in kaj želimo od njega.

Za nekatere konje to dojemanje na drugi strani pride dokaj hitro, pri drugih pa se nam bo zdelo, kot da začenjamo čisto od začetka (posebej če se s konjem že prej ni delalo osnovnih stvari iz obeh strani).

Do tekočega »preklapljanja« iz ene strani na drugo bo prišlo samo takrat, ko je konj temeljito treniran z obeh strani.  Kako hitro konj dojame novo znanje na drugi strani pa je dober pokazatelj kako uravnotežen ali dvostranski je konj (kar je dober znak za perspektivnega tekmovalnega konja).

In še nasvet:
vsak konj je osebnost zase in zahteva sebi prilagojeno tehniko treninga.

Prispevek je povzet iz spletne strani www.americashorsedaily.com, kjer so bralcem na voljo brezplačni članki, nasveti in zanimivosti iz konjskega sveta.

AQHA Proffessional Horsewoman in Certified Horsemanship Association International Spokeswoman Julie Goodnight

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV