Mark Rashid – Spoštovanje je dvosmerna pot

Mark Rashid – Spoštovanje je dvosmerna pot

1848
0
SHARE

Mnoge od nas bega izraz »spoštovanje«. Učili so nas, da mnoge značajske poteze naših konj kažejo, da delamo nekaj narobe- da nas konj ne spoštuje. In naš odziv na to »pomanjkanje spoštovanja« naj bi bil, kot učijo mnogi, prisiliti konja, da se nam pokori s hitrim odmikanjem zadenjsko, vrtenjem na majhnem krogu ali izvajanjem kakšne druge podobne naloge.

Če razumemo, da sta zanesljivost in stalnost ključnega pomena pri naših vsakodnevnih aktivnostih okrog konja, potem poglejmo, kaj pride potem. Pogosto se zgodi, da se ljudje ne znajdemo najbolje v določeni situaciji in zabredemo še globlje v težave. Radi bi vam predstavili malo drugačen pristop k temu problemu in nekaj nasvetov glede tega, kako se odzvati, kadar se pojavijo določene vedenjske težave- pri nas ali naših konjih.{+++}

Sledi nekaj vprašanj na to temo, ki smo jih postavili Marku Rashidu:

– Se vam zdi pomembno, da si pridobimo konjevo spoštovanje?

Da. Ampak preden si pridobite njegovo spoštovanje, morate imeti njegovo zaupanje. Spoštovanje je dvosmerna pot. Ne moreš ga dobiti, če ga ne daješ.

– Na kakšen način naj bi po vaše pridobili konjevo spoštovanje?

Najprej je treba pridobiti konjevo zaupanje in si ne vsako njegovo napako razlagati kot pomanjkanje spoštovanja. Mnoge vedenjske težave niso posledica pomanjkanja spoštovanja. Če na primer delate s konjem v ograjenem prostoru in konj med tekom brcne v vašo smer- je to nespoštovanje? Ne nujno. Pogosto je tisto, kar na prvi izgled deluje kot pomanjkanje spoštovanja, pravzaprav defenzivno vedenje. Koliko je pravzaprav možnosti, da vas konj zadane, če brca proti vam z oddaljenosti desetih metrov? Stopite korak nazaj in si oglejte celotno situacijo. Tudi če vas konj napada ali vam grozi z večje razdalje, verjamem, da je vzrok za to največkrat vedenje, ki izvira iz zmedenosti ali občutka ogroženosti, ki smo ga vzbudili ali ga vzbuja stresen spomin iz preteklosti. Če se za trenutek ustavimo in dopustimo možnost, da obnašanje ne izvira nujno iz pomanjkanja spoštovanja, si damo možnost, da uberemo drugo pot.

– Ali obstaja situacija, v kateri je treba konja »pritisniti«?

Gotovo so takšne situacije. Ampak kot vedno, je treba vsako situacijo obravnavati posebej. Če se konj obnaša na nesprejemljiv način, vedno začnemo z najnežnejšim možnim odzivom in s tem konju povemo, da njegovo obnašanje ni sprejemljivo. Glede na njegov odziv imamo tako več možnosti za nadaljevanje. Včasih je dovolj že glas, če to ni dovolj, stopimo korak proti konju, naslednji korak je lahko na primer to, da rahlo privzdignemo roke. Pogosto vidim ljudi, ki že začnejo s precej močnim odzivom na konjevo obnašanje in spregledajo možnost, da bi se konj lahko odzval že na veliko manjši znak neodobravanja. Vedno začnite z najmanjšim možnim odzivom, potem počasi stopnjujte. Torej da, so primeri, ko je potreben odločnejši nastop, ampak vsakič sproti je treba dati konju možnost, da sam določi, na kako majhen dražljaj se bo odzval.

– Lahko naštejete tri stvari, ki nam lahko pomagajo oceniti situacijo?

Največja je- pridobite si in obdržite konjevo pozornost.To je glavno preden sploh lahko začnete delati s konjem. Ko si enkrat pridobite pozornost, je navadno potrebno zelo malo, da jo obdržite. Pogosto se dogaja, da se poslužujemo določene tehnike, a nimamo konjeve pozornosti, ali pa le-ta niha in smo zato prisiljeni uporabiti pritisk za pridobitev pozornosti. Če bi se že od začetka potrudili obdržati konjevo pozornost, ta pritisk ne bi bil potreben.

2. Če ste imate konjevo pozornost, pa se konj vseeno ne odziva tako, kot pričakujete, je najbolj verjetno, da konj ni razumel kaj želite od njega, ne da noče sodelovati ali se ne trudi. Lahko, da boste morali malce povečati pritisk, da dobite želen odziv, ampak res samo MALCE povečati. Če boste pritisk povečali preveč prehitro, boste »povozili« točko, kjer bi se konj odzval na najmanjši možen pritisk in s tem vznemirili konja. Ko je konj vznemirjen, se navadno začne prepiranje.

3. Če je pritisk premočan in preseže mejo, ki je še sprejemljiva za konja, lahko to popravite. Stopite korak nazaj ali se ustavite- ne stopnjujte pritiska. Če gredo stvari zelo narobe, se umaknite iz prostora, v katerem delate in si vzemite trenutek ter zberite misli, preden se vrnete h konju. Če ste v sedlu in naletite na težavo, če se na primer začnete prepirati s konjem, nehajte z vajo in upočasnite v korak. Če je treba, razjahajte. Dajte obema, sebi in konju, čas za premislek in potem začnita znova. Lahko se celo, da boste morali za tisti dan prekiniti z delom. Naredite kar je v vaši moči, da popravite, kar ste naredili narobe. Vedno mi je ljubši korak nazaj kot stopnjevanje pritiska. Moje izkušnje pravijo, da stopnjevanje pritiska pripravi konja do tega, da stopnjuje vedenje, ki ga poskušate preprečiti. Če se ustavite in naredite korak nazaj je za oba lažje najti skupen jezik in od tam nadaljevati z delom.

– Kateri dve tehniki sta se pri vašem delu s konji izkazali za najbolj učinkoviti v težavnih situacijah?

Na kratko: uporabite vse, kar vam pade na pamet. Uporabite pripomočke, ki so na razpolago in nadaljujte od tam. Večina ljudi je tako zaverovanih v določeno tehniko, da ne uporabljajo svoje domišljije. Preobremenjevanje s tehniko lahko predstavlja težavo, saj osebi onemogoča napredek k samostojnemu naslednjemu koraku, ki temelji na opazovanju situacije in dogajanja. Moramo se zavedati, da je dobro preizkušati nove ideje kako odpraviti ali preprečiti težave. Na primer, pred časom sem imel kobilo, ki je potrebovala nekaj vzpodbude od zadaj pri nalaganju na prikolico. Edina uporabna stvar v bližini je bila vrtna cev. Približno 4,5 m dolgo cev smo raztegnili po tleh za kobilo in cev rahlo stresli. To je bilo dovolj, da je nakazala, da bo stopila korak naprej. Kmalu cev ni bila več potrebna. Torej, namesto, da vztrajate pri nečem, kar očitno ne deluje, poglejte celotno situacijo in pomislite, kaj bi lahko najbolje delovalo in bilo hkrati prijazno za konja.

– Poglejmo si konkreten primer. Recimo, da smo raziskali vse dejavnike okolja, ki bi lahko bili vzrok določenega vedenja, in smo ugotovili, da se je konj nehal truditi za nas. Povejte nam, kako navadno rešite takšno težavo.

Če konj, ki gre navadno brez težav na prikolico, kar naenkrat noče več nanjo, se je verjetno spremenilo nekaj v postopku nalaganja. Konj navadno ne bo brez razloga nehal početi nekaj, kar je vedno počel brez težav. V takšnem primeru bi preveril, če se je kaj spremenilo v postopku, če konja moti okolica ali je kje kakšna sprememba, ki bi ga lahko motila. Dober pregled celote situacije je ponavadi dovolj, da odkrijete, od kje izvira težava. Če ste prepričani, da ste preverili vse zunanje dejavnike (ali morebitne fizične dejavnike, kot na primer šepavost ali bolečine), lahko da je nastopil čas, ko je treba biti iznajdljiv. Število in vrsta tehnik, ki se jih lahko domislite sta omejena le z omejitvami vaše domišljije. Vedno imejte v mislih le, naj bo tehnika učinkovita in hkrati prijazna konju.

Prevedeno in prirejeno po: www.markrashid.com

BREZ KOMENTARJEV