Partnerstvo med konjem in otrokom

Partnerstvo med konjem in otrokom

3366
0
SHARE

Članek objavljen v Reviji o konjih, julij 2000, ČZD Kmečki glas, d.o.o., 1001 Ljubljana, Železna c. 14, avtor: Jana Vejnovič

Imeti konja je velika odgovornost, lahko pa je tudi ena najboljših naložb v dobro vaših otrok.

Ste si z nakupom konja uresničili svojo otroško željo? Vas je vaš otrok nagovoril, da imate sedaj konja pri hiši? Karkoli je že bil razlog, konj je sedaj vaš in skrbeti morate zanj. Delo s konjem je polno veselja in odgovornosti, kar je posredno zelo dobra šola za različna področja v življenju, tako v službi kot v krogu prijateljev.{+}

Velika večina že zrelih, odraslih ljudi se od konja lahko še marsikaj nauči, za otroke pa je odnos do živali resna šola za bodoče življenje – izoblikujejo se lastnosti kot npr. čut za odgovornost, vrednotenje pripadnosti, lojalnosti, organizacijske sposobnosti in potrpežljivost. Konj zahteva vsakodnevno skrb in ko otrok spozna, da je konj odvisen od njega, da so on in njegovi starši tisti, ki mu izboljšajo kakovost življenja, zna ceniti vse kar jim konj daje v zameno. Da bi vaš otrok šel skozi takšno življenjsko šolo, mu morate to omogočiti oziroma, če imate doma konja, znati izkoristiti to priložnost.

Mnogo otrok sploh ne potrebuje spodbude glede konj, ker sanjajo o njih podnevi in ponoči, jih je pa nekaj tudi takšnih, ki ne kažejo nobenega zanimanja, četudi so konji doma v hlevu. Kako torej takšne mlade mlačneže ogreti za delo s konji?

  • Berite in pripovedujte jim zgodbe o konjih. Dostikrat jih štirinožni junak iz zgodbe tako prevzame, da komaj čakajo, da boste kupili konja, ki bo dobil isto ime kot konj v zgodbi.
  • V prostem času naj cela družina čim več časa preživi s konji, kar ni nujno vedno samo delo. Konje lahko le opazujete v izpustu, jim prinesete jabolka ali odjezdite v naravo in naredite postanek s piknikom. Če otrok ne bo vedno razpoložen za krtačenje, ga ne oštevajte, bodite potrpežljivi in predlagajte, da bo krtačenje pač danes vaša naloga, jutri pa bo na vrsti on.
S konjem in otrokom preživite čim več prostega časa - skupaj hodite v naravo.
S konjem in otrokom preživite čim več prostega časa – skupaj hodite v naravo.
  • Poskušajte povezati več aktivnosti: če otroka zanima ribarjenje ali življenje v gozdu, obiščite takšna mesta na konjskem hrbtu.

  • Pripovedujte si anekdote s konji. Pravi konjarji to tako ali tako najraje počnejo in otrok bo ob poslušanju postal radoveden in poskušal bo dognati, če resnično drži vse kar nekdo tako zanosno trdi.
    Če se nekdo npr. hvali, da mu njegov konj sledi povsod, kamor hoče, če mu le pokaže korenček, bo otrok to želel tudi sam preizkusiti.
  • Otrok, ki ima konje že tako ali tako rad, se ne bo branil z njimi prebiti veliko časa, vendar ga morate vseeno marsičesa naučiti, zato naj vam ne bo težko ob vsakem druženju s konjem deliti  nasvete in informacije. Otroci so radovedni in vprašanja kar dežujejo, zato morate poznati veliko odgovorov glede obnašanja konj v čredi, krtačenja, vodenja. To so osnove, ki se jih otrok uči z igro. Ko bo konja prvič samostojno vodil na vrvi iz hleva ali po dvorišču, bo strašno ponosen.
  • Nenehno ponavljajte, kako pomembna je varnost. Ni dovolj, če poveste samo enkrat, da zna konj brcniti ali ugrizniti, kajti majhni otroci to hitro pozabijo. Čeprav je vaš konj mirne narave, je prav, da se mu približate tako, da vas vidi ali sliši. Otroku bo takšen način pristopa do konja postal samoumeven in razumel bo, da je konj plašna žival, a vseeno zaupljiva.
  • Samo besede včasih niso dovolj, zato otroku s praktičnimi primeri pokažite kako močna in težka žival je konj. Naj stopi na trdo grudo zemlje ali na star čevelj in oboje potem pokažite otroku. Če je konj kdaj na privezu strgal vrv, jo uporabite kot dokaz konjeve moči ter poudarite kako pomembno je upoštevanje določenih pravil pri delu s konjem.
  • Otroku poskušajte razložiti, zakaj so vsa opravila (čiščenje boksa, krmljenje, krtačenje) tako pomembna. Konj ne more skrbeti sam zase, zato mu mora človek pomagati, da bi lahko dostojno živel. Tako kot potrebuje otrok starše, potrebuje konj skrbnika.

Katere naloge v kateri starosti?
Otroci dobijo dobro mnenje o sebi, če imajo občutek, da pomagajo.

Že štiri, pet ali šestletni otroci lahko sodelujejo pri oskrbi konja.
Takšni kratkohlačniki vas lahko spremljajo v izpustu ali na pašniku, ko pregledujete tla, če ležijo kje kakšni ostri predmeti, pomagajo vam pri pregledu ograde. Z vami so, ko konje krmite in dovolite jim, da npr. vržejo koruzo v krmilnik ali da poberejo prerezano vrv bale in jo nesejo na za to določeno mesto. Te male pomočnike morate sicer skrbno nadzirati, jih za pomoč izdatno hvaliti, vendar takšno uvajanje v delo s konji se kasneje dobro obrestuje.

Osem, devet ali desetletni otroci že lahko prevzamejo nekaj odgovornosti za konja, npr. krmljenje in napajanje vsako jutro. Preverite, če je delo dobro opravljeno, če ni, mu pomagajte in svetujte. Ne nadirajte ga, ker ga bo to odvrnilo od konj. Spomnite ga, da je konj odvisen od nje­ga tako kot je on od vas, ko mu pripravite npr. kosilo, ga vozite v šolo, na tečaje. Če je potrebno, ga vsako jutro spremljajte v hlev, če bo to pomagalo, da bo spoznal kako pomembno je redno krmljenje. Nagradite ga za dobro delo tako, da lahko konja več­krat jaha, dovolite mu obiskovanja tečaje drugih dejavnosti, ki ga dodatno zanimajo.

Pri dvanajstih letih otroci že lahko prevzamejo kompletno oskrbo konja: krmljenje, napa­janje, krtačenje, jahanje (konj mora biti miren in zanesljiv). Otroka pri tej starosti učite opazovati konja, da prepozna znake slabega počutja, poškodbe, kdaj je potrebno spodrezovanje kopit oziroma podkovanje.

Otroci so ponosni, ko lahko s konjem že samostojno delajo.
Otroci so ponosni, ko lahko s konjem že samostojno delajo.

Najstniki že lahko zaslužijo denar in vam pomagajo pokrivati stroške vzdrževanja konja. Čeprav imate verjetno sami dovolj denarja, je prav, da včasih primakne svoje prihranke vaš mladostnik, npr. za nakup nove oglavnice, brzde ali česa drugega. To je dobra šola, kajti v življenju le malokdaj pade darilo z neba.

Konj mora biti otroku v veselje

Otrok se bo zanimal za konja dokler bo z njim užival. Spoštujte njegove želje in jih poskušajte izpolniti. Če želi nastopati na tekmovanjih, sodelovati na lokalnih prireditvah, obiskovati jahalne tečaje, mu pomagajte pri pripravah. Spoznal bo, da je pot do zastavljenega cilja sicer težka, vendar je občutek zmage (ko je cilj dosežen, pa naj bo to na tekmi ali dobrih ocenah v šoli) vreden vloženega truda. Pri delu s konji je pomembno sodelovanje z drugimi vrstniki, izoblikuje se občutek za timsko delo, športni odnos do tekmecev. Mogoče vaš otrok nikoli ne bo zmagal na prvenstvu, bo pa pridobil dragocene izkušnje, ki jih bo verjetno porabil v kasnejšem vključevanju v družbo na delovnem mestu, v svoji karieri.

Spomini so del našega življenja in poskrbeti moramo, da je več prijetnih kot pa neprijetnih. S konji in družino lahko preživite dopuste v naravi. Žrtvujte nekaj dni, ki bi jih sicer še radi preživeli na morju, vrnite se domov, naložite konja v priko­lico in se vsi skupaj odpeljite v kakšen konec Slovenije, kjer so lepe jahalne poti. Ko boste čez leta gledali fotografije z dopu­stov, vam bodo ljubi spomini na takšne izlete. Otrokom bodo takšna doživetja ostala v spominu vse življenje.

Jana Vejnovič
Foto: Uroš Korbar

BREZ KOMENTARJEV