Ali so Treeless sedla (sedla brez ogrodja) dobra za vašega konja?

Ali so Treeless sedla (sedla brez ogrodja) dobra za vašega konja?

3100
0
SHARE

Prerekanje – sedla Z ali BREZ ogrodja

Pred leti je bilo v Evropi potrebno obširno zdraviti zelo dragega dresurnega konja, ker je Treeless sedlo pritiskalo na hrbtenico in povzročilo nevrološke poškodbe. Dokazali so, da je bilo sedlo povzročitelj. Le ogrodje lahko obdrži jahača nad hrbtenico. Konjeva hrbtenica poteka horizontalno, človekova pa vertikalno. Morda se vam zdi, da konju jahač z 80 kg ne povzroča posledic, pa temu ni tako. Konjevo težišče se nahaja takoj za vihrom, a ker je Treeless sedlo tako blizu konjevega hrbta, jahač ne more sedeti dovolj spredaj in bo zatorej zaostajal za konjevim gibanjem – da ne omenjamo možnosti, da bi bil za konjevim zadnjim rebrom. Sedne kosti so (posebej pri moških) bolj strme in skupaj, kar pomeni, da vsakič ko se ta vsede, te kosti konja pritiskajo v hrbet. Koliko časa, predno postane bolečina neznosna? Jahač, ki jaha pol ure dvakrat tedensko, ne bi povzročil trajnih posledic, kaj pa zahtevnejši jahač z le 63 kg, ki jaha več kot 40 minut petkrat tedensko? Enostavno ni smiselno.

Zagotovo bo pri Treeless sedlu več svobode za lopatice v plečki kot pri sedlu s togim ogrodjem, vendar pa danes obstajajo ogrodja, ki so fleksibilna. Veliko poškodb lopatic povzročajo sedelne konice (del ogrodja, ki leži na konju ob vihru), zaradi česar so optimalna rešitev daljše konice, usmerjene nazaj! Seveda je sedelno ogrodje lahko zelo škodljivo, če ni narejeno pravilno, vendar pa brez okvirja tudi povzročamo bolečine. To je bilo dokazano s termografskimi posnetki in posebnimi kamerami – ti kažejo posledične odkruške kosti in poškodbe v plečih.

Večina sedel ima še vedno ogrodja in to z razlogom – pomembno pa je, da se ogrodje prilega konju tako po dolžini kot še bolj preko vihra (tukaj lahko sedlo namreč konja uklešči!). Sem namreč žrebec med parjenjem ugrizne kobilo, da jo imobilizira. Posebej pomembno je, da ni preveč pritiska na hrbtenične izrastke, niti na vezi, ki tečejo ob hrbtenici. Treeless sedla, ki so pravzaprav Bareback pads (podloge za jahanje brez sedla) morda funkcionirajo nekaj časa, posebej če je bil konj prej jahan s sedlom, ki se je slabo prilegalo njegovemu hrbtu, vendar bo slej ko prej konstanten pritisk povzročil trajne poškodbe.

Paradoksalno je pričakovati, da bomo kupili eno sedlo, za katerega upamo, da se bo večno prilegalo brez prilagoditev. S sedlom, ki se dobro prilega, se bo konj omišičil in spremenil obliko svojega telesa, zato je sedlo potrebno prilagoditi vsaj enkrat letno da bi sledili tem spremembam. Jahanje v sedlu, ne da bi mu redno obnovili blazine in/ali ga redno prilagajali, pomeni škodovati konju, ali pa je nekaj narobe s sedlom. Uporaba različnih podlog, s katerimi bi rešili slabo prileganje sedla, je v najboljšem primeru kot obliž na rano. Edina podloga, ki jo potrebujemo pri dobro prilegajočem se sedlu, je za zaščito usnja pred konjevim potenjem, za kar pa potrebujemo le tanko bombažno podsedelnico, nič več.

Mnoge današnje knjige o konjevi anatomiji podprejo to trditev (poiščimo konkretno supraspinous ligament system oz. hrbtenične vezi). Veterinarjem včasih ne uspe pojasniti “konjskih” težav – te so pogosto povezane z napačnim tipom sedla ali pa slabim prileganjem le-tega. Žalostna resnica je, da so Treeless sedla skregana z logiko konjeve anatomije – morda se bodo obnesla nekaj let, vendar kot se že ponavlja, obstaja razloog, da je na trgu toliko več sedel z ogrodjem. Je možno, da je Treeless le modna norost?

Redki ljudje imajo razkošje časa, da bi se naučili jahati tako dobro kot so se ameriški Indijanci – s sedli ali brez. Mnogi ljudje še vedno potrebujejo sedlo, da bi sploh lahko ostali na konju in zatorej jih je težko primerjati z Indijanci. Nič bi nas sedlarjev ne naredilo srečnejših, kot vsesplošno sprejetje Treeless sedel oz. Bareback podlog – narediti jih je precej lažje in hitreje in precej manj spretnosti je potrebne za šivanje usnjene blazine, kar Treeless sedlo oz. Bareback podloga dejansko sta. Če je to zares najboljša stvar za konja, kako to, da nobeno sedlarstvo z dolgoletno tradicijo ni skočilo na ta vlak? Premislite o tej podobnosti: zakaj ni možno najti vrhunskega športnika med ljudmi, ki bi se s svojim športom ukvarjal bos? Zaradi treh razlogov – opore, udobja in zaščite, ki jo da športni copat oz. čevelj. Le peščica jahačev (po celem svetu) na višjem nivoju športa jaha s Treeless sedlom oz. Bareback podlogo. Vrhunski športniki (konji) potrebujejo oporo, udobje in zaščito, da bi podprli ukrivljenost jahačeve hrbtenice in da bi bilo udobno tako njim kot tudi njihovim jahačem. Jahač mora sedeti mehko (to je možno le s pravilno držo in oporo vsem štirim zavojem človekove hrbtenice), konj pa potrebuje dolgo hrbtno mišico (longissimus dorsi) sproščeno, da se hrbet lahko dvigne, zadnje noge pridejo bolj pod trup in da se teža prenese s sprednjih bolj na zadnje noge.

Veliko je napisanega o tem, kako čudovito se konj s Treeless sedlom oz. Bareback podlogo giblje v plečki, vendar je ta “svoboda gibanja” neučinkovita in dolgoročno škodljiva, če je hrbet votel (uleknjen) zaradi zategnjenega hrbta vsled ostrega pritiska jahačevih sednih kosti. Manjka opora za jahačevo hrbtenico in zaščita za konjevo. Posledično je vsa teža na sprednjih nogah, kar je zelo nezaželjeno. Večina ljudi, ki jahajo, ima konje večje od indijanskih ponijev (ki so jih tradicionalno jahali brez sedla) in splošno je znano, da specifična teža kosti navadno vzdrži le konja s cca. 360kg (večina konj tehta precej več). Če konja ne jahamo z večino teže na zadnjih nogah, bo to povzročilo poškodbe kit, vezi, sklepov in muskulature. V preteklosti boste težko našli Treeless sedlo oz. Bareback podlogo na mednarodnih tekmovanjih – celo dirkalna sedla, čeprav drobna, imajo ½ ogrodja, ki ščiti hrbtenico.

Seveda, sedlar-ka bo vedno povedal-a svoje mnenje, kot bo lastnik-ca Treeless sedla oz. Bareback podloge prav tako povedal-a svoje mnenje – živimo v svobodni družbi in vsakdo ima pravico povedati svoje mnenje – kakorkoli, za dodaten vir informacij, ki vam bo pomagal izoblikovati izobraženo mnenje, si prosim poglejte angleško knjigo The Horses’ Pain Free Back and Saddle Fit avtorice Dr. Joyce Harmann, dr. vet. med. Avtorica se je specializirala na prileganje sedel in posebej priporočam poglavje o zgradbi sedla (Saddle Construction), stran 37 – Treeless sedla. V njem omenja, kako pomembno je obdržati težo stran od konjeve hrbtenice. Vse več in več veterinarjev se ukvarja z in raziskuje prileganje sedel, pri tem pa si pomagajo s termografskimi kamerami, magnetno resonanco (MRI – magnetic resonance imaging), optično senzorskimi kamerami in elektronskimi podsedelnicami.

Čeprav imajo nekatera Treeless sedla oz. Bareback podloge lok za viher, pa brez ogrodja ne moremo dobro premostiti trnastih podaljškov oz. ozrastkov hrbtenice niti hrbteničnih vezi in zato ne moremo doseči zaščite, kot jo s pravilno prilagojenim sedlom z okvirjem. Upogljiva, prilagodljiva ogrodja so alternativa tradicionalnim lesenim ogrodjem z vzmetjo, ki nudijo konju in jahaču, kar je potrebno za preprčitev dolgoročnih poškodb. Nič ni narobe, če smo bosi (oz. “brez sedla”), vendar za zagotovitev zdravja športniku (človeku ali konju) bo poučen potrošnik izbral izdelek, ki zagotavlja najboljšo oporo, udobje in zaščito. Seveda je nemogoče prepričati nekoga v nekaj, v kar ta noče verjeti – zaključek je, da moramo jahati s tistim, s čimer nam je udobno, kajti ne glede na to, kako dobro se sedlo prilega konju (Treeless sedlo, Bareback podloga ali sedlo z ogrodjem), se konj nikoli ne bo gibal optimalno, če nam kot jahaču ni udobno, saj se bo naše neudobje preneslo na konja.

Prosim, razmislite o dejstvu, kateremu dvomim, da bi kdo nasprotoval: sedla z ogrodjem obstajajo že tako zelo dolgo, ker služijo svojemu jasnemu namenu – ščitijo, dajejo oporo in zagotavljajo udobje tako konju kot jahaču. Uporabljajte, karkoli želite oz. vam je všeč – le zavedajte se, da se včasih zaradi logike pri proizvodnji na trgu pojavljajo izdelki, ki se zdijo precej boljši kot v resnici so.

Nenazadnje je dobro in pravilno prilagojeno sedlo z ogrodjem daleč boljše od Treeless sedla (sedla brez ogrodja). Všasih dajo stvari, ki se kratkoročno zdijo idealna rešitev, dolgoročno manj kot le zadovoljive rezultate. Če se trepljate po roki, prvih nekaj minut ne boli, če pa to počenete kako uro, bodo vezi postale zelo boleče. Kratkoročno ni problema, dolgoročno pa boli.

Čustva bi morali v tej debati pustiti ob strani, debata mora temeljiti na dejstvih. Vse več veterinarjev se specializira za prileganje sedel in dokazi raziskav bodo postali bolj in bolj jasni in dosegljivi. Čas pa bo pokazal, kdo ima prav…

Prevedel Sandi
Vir: Jochen Schleese: Are Treeless Saddles Right for Your Horse, June 2007 (www.schleese.com)

BREZ KOMENTARJEV