Uporaba ščitnikov

Uporaba ščitnikov

2667
0
SHARE

Bine:
Kupil bom ščitnike (za noge) pa me zanima, če mi lahko kaj poveste o tem. Videl sem že veliko konj z ščitniki in imeli so različne zadeve, bandaže, plastične (pripnejo se na sklipu), nekateri so jih imeli samo spredaj, nekateri spredaj in zadaj…
Kobilo jaham predvsem po terenu, naj uporabljam bandaže ali plastične ščitnike? samo spredaj, ali spredaj in zadaj?

Sodelujoči: Bine, Špela, Tomo, Sandi, Wotan_go_west, Nuša, Michel

Wotan_go_west: Če kobilo jahas samo po terenu ti jaz predlagam navadne sčitnike in sicer predvsem na sprednjih nogah, ceprav bi jih jaz dala tudi na zadnje, ce pa se se kaj krese pa se mogoce zvonce na prve noge. Gre za to da na terenu nikol ne ves kaj se bo zgodilo in zato je preventiva boljša kot kurativa.Paziti moras da se ščitniki dobro prilegajo nogi,da niso predolgo gor, ko pa jih snames nogo dobro preglej ce so kje kaka vroča mesta, se so potem scitniki niso tapravo. Aja pa se za zadnje noge ti priporocam scitnike ki pokrijejo se predel nad biclji ker se te tezje strgajo.

Tomo: Bine, mene zanima zakaj kupuješ ščitnike? Kolikor vidim jahaš po terenu! Koliko jahaš? Ima kobila težave z nogami, se “kreše”, ima kakšne probleme?
Jaz osebno ščitnikov ne uporabljam.

Nuša: Če jih konj ne rabi, potem mu jih ne dajaj gor!! Sem že videla primere, ko so konjem, ki jih niso rabili, dajali ščitnike gor, in so se zaradi tega razvadli in se od takrat naprej krešali z zadnjimi nogami.
Ok, ne pravim pri preskakovanju, kjer jih mora imeti vsaj na sprednjih nogah, da si ne potrga vsega, če si slučajno z zadnjimi nogami doskoči na prednje…
Na terenu pa mislim, da jih “normalen” konj ne rabi.

Špela: Strinjam se s Tomotom. Ravno zadnjič sva z Nušo majo vohljali po bolj “prestižnih” hlevih v okolici Ljubljane in z grozo ugotavljali, da pri 90% konj uporabljajo ščitnike in bandaže- tudi, ko so v hlevu (v tem primeru hlevske bandaže). Res je, da so v hlevih, ki sva jih obiskali, nastanjeni predvsem parkuraši, za katere verjamem, da velike obremenitve terjajo dodaten davek pri zdravju nog, pa vseeno… Če gre za tekmovalnega konja in se ščitniki uporabljajo predvsem kot preventiva, potem še nekako razumem, če pa se ščitniki uporabljajo za korigiranje napačne hoje (kresanja, tolčenja…), se mi pa to nikakor ne zdi v redu. V tem primeru bi morala ukrepati kovač in vetrinar. Večino napak v stoji in hodu se da vsaj delno popraviti s pravilnim kovanjem in veterinarsko nego. Ščitniki so v tem primeru le začasna rešitev (da se noge zaščiti dokler se stanje ne popravi). Je pa res, da obstajajo primeri (na primer konj, ki je nagnjen k nastanku flegmone), ko je uporaba ščitnikov priporočljiva.
Če je dodatna zaščita nog nujna, je od vrste preventive oz. kurative odvisno, ali izberemo bandaže ali ščitnike. Če bi rad zaščitil tetive pred nategi in natrganinami, izbereš bandaže (a moraš biti, kot je omenila že alfabeta, zelo previden pri povijanju in zategovanju), če te skrbijo predvsem udarci in odrgnine, pa so nedvomno veliko boljši ščitniki (neprimerno manj možnosti je da, konju z njimi škodiš, ko pri bandažah).

Sandi: Najprej, bandaže in ščitniki imajo popolnoma različen namen. Bandaže se uporablja kot podpora tetivam, iz takega ali drugačnega razloga, med tem ko so ščitniki namenjeni mehanski zaščiti nog. To je osnova, res pa so nekateri ščitniki tudi zasnovani tako, da nudijo nogi oz. tetivam tudi podporo.
Glede uporabe bandaž, osebno jih ne zagovarjam, če ni res nujno iz zdravstvenih razlogov. Podobno kot elastični povoji pri ljudeh. Če je konj zdrav v noge, jih ne potrebuje.
Glede uporabe ščitnikov pa je tako, da čeprav se konji lahko razvadijo, ko vidijo da jih ne boli, če se malo pokrešejo, je po drugi strani res tudi to, da je lahko za konjevo nogo en sam udarec s kopitom, ki je obuto s podkvijo, lahko usoden in poškodba trajna. Kaj je torej bolje? Osebno uporabo ščitnikov podpiram tako pri preskakovanju kot na terenu, saj se tudi na terenu, pri jahanju po zahtevnih poteh ali brezpotjih, konj lahko udari in kar solidno poškoduje. Res je po drugi strani tudi to, da če jih nima, se bo bolj pazil, pa tudi če mi malo pazimo, kako in kje jahamo, zadeva ni tako pereča, ampak v nesrečnem slučaju je to lahko premalo in takrat je prepozno.
Pa presodite sami.

Michel: Zakaj pravzaprav rabiš ščitnike? Ali ima konj morda kakšne težave z nogami ali se nameravaš ukvarjati še s čim drugim (razen terenskega jahanja)- npr. preskakovanjem ovir, galopskimi dirkami, western jahanjem…?
1. Kot izkušena terenska jahačica ti lahko povem, da sama za teren nisem nikoli uporabljala ščitnikov ali bandaž, pa zaradi tega ni bilo nikdar nobenih težav. Najpomembnejše je, da je konj pravilno in namenu prilagojeno podkovan, šele nato po kakšnem terenu jahaš ipd. Dober jahač mora biti tudi sposoben oceniti kakšen teren ima pred sabo (močvirnat, razmočen, trd, kamnit, skalovit, snežni zameti, ledena cesta…) in ali je konj sploh sposoben takšnega napora!! Če boš konja prekomerno obremenil glede na njegovo telesno (ne)pripravljenost potem lahko pričakuješ tudi nekatere posledice (najpogosteje se poškodujejo tetive), katerim se ne moreš izogniti ob uporabi še tako kvalitetnih ščitnikov!!!! Zatorej, pamet v roke!!!
2. Če se ti konj kreše, resno premisli o zamenjavi kovača!
3. Če ima konj kakršnekoli zdravstvene težave z nogami (distalno od karpalnega ali tarzalnega sklepa) ti priporočam ščitnike Sport’s Medicine Boots II (SMBII) firme Professional’s Choice. Več informacij dobiš na www.profchoice.com. Te ščitnike uporabljam sedaj tudi na svojem žrebcu in mu zelo koristijo.
4. Bandaže so za terensko jahanje zelo nepraktične, pa tudi neprimerne- zelo rade se odvijejo in ko ti jo konj pohodi je taka bandaža seveda še samo za v smeti. Da ne omenim nevarnosti, da se konj na taki bandaži spotakne in poškoduje sebe ali pa tebe! Problem je še pri samem povijanju- če nisi izurjen in nimaš občutka jo lahko tudi preveč zategneš, kar pa je izredno škodljivo za tetive!!!!
5. V hlevu konj ne rabi niti ščitnikov niti bandaž, razen v primeru če je noge potrebno povijati zaradi kakšne poškodbe (npr. tetive) . Vse ostalo je posledica neznanja in nesposobnosti uporabe zdrave kmečke pameti (žal).
6. Naslednja stvar so transportne bandaže. Glede teh je tako- če se konj lepo vozi v prikolici (ni nemiren, se ne prestopa, je vajen vožnje…), potem bandaž ne potrebuje. Če temu ni tako oz. se ti bojiš, da bi se konj poškodoval, potem pa jih le uporabljaj.
7. Konji, ki so profesionalni športniki potrebujejo temu primeren ščitnik- ravno zaradi tega jih je na tržišču malo morje. V glavnem so pri športnih konjih obremenjene bolj prednje noge (tudi nosijo več teže), zato se najpogosteje rabijo ščitniki ravno na prednjih nogah. Za nekatere športne discipline jih uporabljajo tudi na zadnjih- npr. reining.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala s svojim odgovorom, če pa še kaj rabiš ali te še kaj zanima pa mi napiši e-mail, odgovorila ti bom z veseljem.

Bine: Spet se javljam…
Po vaših odgovorih sem dobro premislil. Moja kobila je zelo odporna. Nikoli ni bila kovana, nikoli ni nosila ščitnikov. Tako kot pri ljudeh- tisti, ki dosti hodijo bosi, so navajeni in jih ne pika.
Sem slišal nekaj pripomb, o tem, da ni kovana, ampak res, žabice, vse je zdravo, kot če ne bi bila “bosa.”
Zakaj sem mislil ščitnike… Pravzaprav, zdaj še sam nevem. Mislil sem, da so nevem kako v redu zadeva, saj sem videl veliko “terenskih” konj, ki so jih imeli. Zdelo se mi je skoraj čudno, da sem bil edini brez.
Verjetno imate prav, kobila bi se samo razvadla, jaz pa tudi ne hodim na naporne ježe! Hvala vsem!

BREZ KOMENTARJEV